Járműkövetés, GPS – az új évezred új kifejezései

GPS nyomkövetés, GPS nyomkövető, útnyilvántartás, e-útdíj, flottakövetés, járműkövetés – ezeket a kifejezéseket akár csak egyetlen évtizeddel ezelőtt is alig hallottuk, vagy talán nem is ismertük. A modern kor, annak vívmányai, technikai újdonságai, változásai azok, melyek új dolgokat, s ezáltal új kifejezéseket hoznak az életünkbe.

Régen, akinek kocsija volt, beállt vele a parkolóba, jobb esetben az udvarra, még jobb esetben a garázsba, és másnap reggelig az nagy valószínűséggel ott is állt, ahova letette a gazdája. Ha a családtagunk, kollégánk úton volt, akkor jó esetben annyit tudtunk róla, hogy adott napon éppen a Balatonra utazott, és körülbelül fél úton jár, várhatóan mikor érkezik, plusz/mínusz egy órás eltolódással.

Ez azonban már a múlté. Akárhova megyünk, akárhol állunk meg, a GPS nyomkövető segítségével tudni fogják rólunk, hogy hol vagyunk épp, merre tartunk, állunk-e avagy utazunk.

gps, e-útdíj, nyomkövetés, navigáció

A járműkövetés különösen bizonyos területeken fontos, mint például a közlekedésben, személy és áruszállításban, pénzszállításban, hiszen fontos tudni a központnak, hogy adott személyszállító, pénzszállító gépjármű éppen merre jár. Segítségével azonnal kiderül, ha valami baj történik: karambol, baleset, gépjármű meghibásodása, ne adj isten pénzszállító megtámadása, stb. Így tehát a GPS nyomkövető, járműkövetés, flottakövetés ma már nélkülözhetetlen biztonsági rendszer.

Az e-útdíj a legfrissebb kifejezés a kategóriában, ezt alig néhány éve vezették be, hogy bizonyos utakon bizonyos gépjárműveknek útdíjat kell fizetni, s tehető mindez elektronikus formában, innen az elnevezése.

Sokan ezeket a kifejezéseket nem is ismerik, leginkább azok járatosak a témában, akik az érintett munkakörben dolgoznak.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

A vidéki doktor 21. évad 2. rész tartalma

A vidéki doktor Német tévéfilmsorozat
Osterloh professzor császármetszést végez, ezzel megmenti Maren és kislánya életét. Louisa egészségesen jön a világra. Dr. Jan Bergmann, az újdonsült apa...
Tovább

Jóban Rosszban sorozat 3309. rész tartalma

Jóban Rosszban televíziós sorozat
Konrád alkudozik Rudasékkal, hogy megmentse Alizt és magát. Konrádék megmenekülnek, de az új gengsztereken nem sikerül fogást találni. Kardos és Dóra
Tovább

A betolakodó 1. évad 26. rész tartalma

A betolakodó sorozat
Junior elhatározza, hogy megszökik Tanjával, csakhogy Tanja is megtudja a szörnyű igazságot. Maricruz kolostorba akar vonulni, nehogy Aldon áll...
Tovább