Járműkövetés, GPS – az új évezred új kifejezései

GPS nyomkövetés, GPS nyomkövető, útnyilvántartás, e-útdíj, flottakövetés, járműkövetés – ezeket a kifejezéseket akár csak egyetlen évtizeddel ezelőtt is alig hallottuk, vagy talán nem is ismertük. A modern kor, annak vívmányai, technikai újdonságai, változásai azok, melyek új dolgokat, s ezáltal új kifejezéseket hoznak az életünkbe.

Régen, akinek kocsija volt, beállt vele a parkolóba, jobb esetben az udvarra, még jobb esetben a garázsba, és másnap reggelig az nagy valószínűséggel ott is állt, ahova letette a gazdája. Ha a családtagunk, kollégánk úton volt, akkor jó esetben annyit tudtunk róla, hogy adott napon éppen a Balatonra utazott, és körülbelül fél úton jár, várhatóan mikor érkezik, plusz/mínusz egy órás eltolódással.

Ez azonban már a múlté. Akárhova megyünk, akárhol állunk meg, a GPS nyomkövető segítségével tudni fogják rólunk, hogy hol vagyunk épp, merre tartunk, állunk-e avagy utazunk.

gps, e-útdíj, nyomkövetés, navigáció

A járműkövetés különösen bizonyos területeken fontos, mint például a közlekedésben, személy és áruszállításban, pénzszállításban, hiszen fontos tudni a központnak, hogy adott személyszállító, pénzszállító gépjármű éppen merre jár. Segítségével azonnal kiderül, ha valami baj történik: karambol, baleset, gépjármű meghibásodása, ne adj isten pénzszállító megtámadása, stb. Így tehát a GPS nyomkövető, járműkövetés, flottakövetés ma már nélkülözhetetlen biztonsági rendszer.

Az e-útdíj a legfrissebb kifejezés a kategóriában, ezt alig néhány éve vezették be, hogy bizonyos utakon bizonyos gépjárműveknek útdíjat kell fizetni, s tehető mindez elektronikus formában, innen az elnevezése.

Sokan ezeket a kifejezéseket nem is ismerik, leginkább azok járatosak a témában, akik az érintett munkakörben dolgoznak.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top