John Williams a 42. Oscar-díj jelölésre hajt

Nem elírás a címben a negyvenkettes szám, hiszen John Williams valószínűleg a legnagyobb élő (film)zeneszerző, eddig 41 alkalommal jelölték Oscar-díjra, ötször meg is szavazták számára a legnagyobb filmes elismerést.

John Williams elvállata A könyvtolvaj című film zeneszerzői feladatait

John Williams valószínűleg a legnagyobb élő (film)zeneszerző
John Williams valószínűleg a legnagyobb élő (film)zeneszerző
(Kép:wikipedia)

Azért nagy szó ez, mert mostanában nemigen vállal már új feladatokat a világhírű zeneszerző, akinek legendás dallamok és legendás mozik fűződnek a nevéhez: a Star Wars-, az Indiana Jones– vagy a Harry Potter-sorozat elképzelhetetlen lenne az ő kompozíciói nélkül. A mester 81 éves, és már kissé válogatós. Nem vállal el bármilyen munkát: az elmúlt nyolc évben kizárólag a legnagyobbal, Steven Spielberg-gel dolgozott: egyedül az ő filmjeihez készített új kísérőzenét.

De az idén kivételt tesz. Méghozzá Spielberg után egy elsőfilmeshez szegődik. Ő szerzi A könyvtolvaj (The Book Thief, hazai bemutató: 2014. január) zenéjét. A történet a második világháború idején játszódik Németországban. A főszerepeket Geoffrey Rush, Emily Watson és két kamasz-színész (Sophie Nélisse és Ben Schnetzer) játssza… meg persze sok betű és könyv, amelyek még a világégés közepette is segíthetnek, sőt, akár életeket is menthetnek. John Williams természetesen tudja, mit csinál: a filmet sok szakíró az Oscar-díj egyik nagy esélyesének tartja számos kategóriában: talán még Williamsnek is összejön a 42. jelölés.

(Forrás: IC Press/filmrakat.hu)

Scroll to top