Kicsoda James Whitey Bulger?

Szerző | 2015-11-13
Olvasói értékelés: 1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag (Még nics szavazat, légy az első!)
Loading...

James Whitey Bulger mostanság a Fekete Mise (Black Mass) című amerikai gengszterfilm révén kerül újra reflektorfénybe. A bostoni alvilág egykori királyának sztorija megtörtént eseményeken alapszik: egy FBI ügynök az olasz maffia ellen használta fel Whitey Bulgert és bandáját, ám utóbbi kis idő elteltével kezelhetetlenné vált és a legveszélyesebb bűnözők kőrözési listáján a második helyre tornászta fel magát. Csak a hírhedt Oszama Bin Laden előzi meg.

Még fújja a szél azokat az újságokat az amerikai városok utcáin, melyek beszámoltak a 83 éves Whitey Bulger peréről, melyben 2013-ban született meg az ítélet. Harminckét vádpontot hoztak fel ellene, harmincegyben bűnösnek találta az esküdtszék, melyből 11 volt a gyilkosság!

A döbbenetes hír, hogy Whitey Bulger az FBI téglája volt, 1988-ban jelent meg The Boston Globe hasábjain, de évekbe telt, mire a teljes korrupciós ügy napvilágra került. A Globe két riportere, a sztorit feltáró Dick Lehr és Gerard O’Neill később Black Mass: Whitey Bulger, the FBI, and a Devil’s Deal (Fekete mise: Whitey Bulger és az FBI, avagy alku az ördöggel) címmel könyvet írtak az eseményekről, ezen alapul a film.

Eredetileg két testvér, Whitey és Billy történetét akartuk megírni – avat be Lehr –, akik egyazon dél-bostoni házban nőttek fel, és mindketten magasra jutottak, csak a társadalom ellentétes oldalán.

A rettegett maffia vezér testvére Billy Bulger szenátor lett, Boston egyik legtekintélyesebb embere, megkerülhetetlen figura a közösség életében, miközben testvére rögtön bin Laden után következett az FBI körözési listáján.

Az újságírók eredetileg a két testvér párhuzamos életútját akarták feldolgozni, de aztán meglepő felfedezésre jutottak.

Rájöttünk, hogy bár Whitey ismert bűnöző volt, a hatóságok rejtélyes okból nem piszkálták – meséli Lehr. – És ahogy egyre mélyebbre ástunk az ügyben, furcsa kapcsolat kezdett kirajzolódni Whitey és FBI, pontosabban Whitey és egy FBI-ügynök, John Connolly között, aki szintén Dél-Bostonban nőtt fel.

James Whitey Bulger maffiózót a filmben Johnny Depp alakítja

Jelenetfotó a Fekete Mise (Black Mass) filmből

A bírósági tárgyaláson James Whitey Bulger ügyvédei nem is tagadták a vádak jelentős részét. A védekezési stratégiájuk az volt, hogy amit védencük tett, azt az FBI tudtával és jóváhagyásával tette. Az esküdtszék ezt nem tekintette felmentő körülménynek és kimondta az ítéletet: harmincegy vádpontban bűnös James Whitey Bulger.

A Fekete Mise (Black Mass) című amerikai gengszterfilm 2015. november 12-től látható a hazai mozikban.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Whitey_Bulger, InterCom

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

A mi kis falunk 2. évad 5. rész tartalma

A mi kis falunk 2. évad
A várva várt új postás nem érkezik meg a faluba. A posta, de főleg a pénzek késése felborítja a lakók életét: az asszonyok aggódnak, hogy nem tudják befizetni...
Tovább

Csak színház és más semmi 3. évad 2. rész tartalma

Csak színház és más semmi 3. évad
Alinda újra elkezd próbálni, mire Barna felkéri az anyját babysitternek, ami további bonyodalmakat okoz. Dénes pártfogolja a fiatal új koreográfust, Samut...
Tovább

X-akták 11. évad 8. rész tartalma

új X-Akták
Rövid szünet után folytatódik az X-Akták 11. évada! Scully és Mulder Connecticutban egy titokzatos kultusz rítusai után nyomoznak...
Tovább

One thought on “Kicsoda James Whitey Bulger?

Vélemény, hozzászólás?