Melyik fenyőből lesz jó karácsonyfa?

A karácsony közeledtével egyre-másra jelennek meg az ünnepekkel foglalkozó cikkek, legtöbbjük azonban semmi úja, semmi hasznosat nem tartogat az olvasóknak. Reméljük a Csibészke magazin olvasóinak tudunk olyan tanácsokkal, információkkal szolgálni, melyek megkönnyítik, leegyszerűsítik az ünnepi készülődést. Korábban már foglalkoztunk az ünnepek legfontosabb kellékévé vált karácsonyfával, most ahhoz adunk tippeket a magazin olvasóinak, hogy milyen fenyőfát vásároljanak karácsonyfának.

Kis karácsony,nagy karácsony mi lesz majd a fenyőfa ágon?
Kis karácsony,nagy karácsony mi lesz majd a fenyőfa ágon?

Műanyag fenyő

A műanyag szó nevében is benne van, hogy “mű”. Nem vitathatóan praktikus a műanyag karácsonyfa, lemosható, évente eltehető, majd a következő évben ismét előszedhető, és csak egyszer kell kifizetni. Ám a frissen kivágott fenyő illata nélkül a karácsony szerintünk kevesebb, hangulattalanabb, ezért ne vásároljunk műanyag karácsonyfát!

Mindenki karácsonyfája a Lucfenyő

Azért mindenkié, mert ez a legelterjedtebb és általában a legolcsóbb típusú fenyő, amit karácsonyfaként felhasználunk. Szép, szabályos tűlevelei, ágai miatt rendkívül mutatósra díszíthető és rendkívül intenzív fenyőillattal is bír. Ám a formáját csak rövid ideig képes megtartani, mert a lakásban, házban az ember számára megfelelő hőmérséklet túl meleg neki, így levelei hamar megszáradnak, melyeket ledob magáról. Egy jól fűtött lakótelepi lakásban pár nap alatt is elveszítheti formáját. A megszáradt, kemény levelek nagyon tudnak szúrni, tehát csak óvatosan bánjunk a tüskékkel! Meghosszabbíthatjuk az élettartamát, ha földlabdásan vásároljuk, sőt, az ünnep elmúltával akár ki is ültethetjük – ha van hova…

Van alternatíva, pénztárca kérdése az egész

Ha többet áldozunk a karácsonyfára, akkor akár olyat is vásárolhatunk, ami akkor is megtartja a leveleit, ha azok elszáradtak. Ilyen megoldás a Duglászfenyő és a Jegenyefenyő. Ezeket sem földlabdával nem muszáj – de persze lehet – vásárolni, sem vízzel teli edénybe nem kell állítani ahhoz, hogy akár a szilveszter utáni napokban is az eredeti pompájában ékeskedjen a karácsonyfa.

Az egyre népszerűbb Ezüstfenyő szintén tovább bírja a szobahőmérsékletet mint a Lucfenyő, amit a tűlevelein található, az ezüstös színt kölcsönző viaszrétegnek köszönhet. Ez a vékony réteg nem engedi távozni a nedvességet a leveleken át. Tüskéi sűrűn nőnek és rendkívül szúrósak!

A Csibészke magazin hasznos, érdekes karácsonyi írásai

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top