Miért haltak ki a dinoszauruszok?

A dinoszauruszok kihalásának egyszerű az oka: rosszkor voltak rossz helyen. A kihalásukat egy óriási balszerencsének “köszönhetik”!

A dinoszauruszok egy aszteroida-becsapódás hatására haltak ki akkor, amikor a legsebezhetőbbek voltak – állítja egy új tanulmány, amelyről a BBC számol be. Az Edinburgh Egyetem professzora, Steve Brusatte szerint a becsapódás miatti tengerszint emelkedése és a vulkanikus tevékenység tett sok fajt hajlamosabbá a kihalásra.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a dinoszauruszok túlélték volna az aszterodia-becsapódást, hogyha az néhány millió évvel korábban vagy éppen pont ennyi idővel később történik. Az állatok kihalását a szerző szerint ezért egy óriási balszerencse okozta.

Az már bizonyított volt, hogy egyes dinoszaurusz fajok még azelőtt kihaltak, hogy az aszteroida elérte volna a Földet, az egyik legfontosabb kérdés a szakemberek körében, hogy ez a fokozatos csökkenés a becsapódás nélkül is kihaláshoz vezetett volna vagy sem.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy bár néhány növényevő faj valóban kihalt az aszteroida becsapódása idején, az egyedek számának hosszú távú csökkenésére viszont nem találtak bizonyítékot. A kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy a becsapódás miatti tengerszint emelkedése és a megnövekedett vulkanikus tevékenység sok fajt hajlamosabbá tett a kihalásra.

Csak pár millió éven múlt - és ma is lennének dinoszauruszok!
Csak pár millió éven múlt – és ma is lennének dinoszauruszok!

Hozzáteszik ugyanakkor, hogyha a becsapódás később történt volna, a dinoszauruszoknak lett volna idejük visszanyerni sokszínűségüket, így nagyobb esélyük lett volna az aszteroida hatásainak legyőzésére, s ezzel együtt a túlélésre. Amennyiben néhány millió évvel korábban történik, szintén nagyobb esélyük lett volna, hiszen akkor még jóval erősebb és sokszínűbb volt a faj.

Forrás: OrientPress Hírügynökség.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top