Nadragulya és a tágra nyílt szemek

A nadragulya – vagy más néven Belladonna –  méreg és orvosság is egyben. A burgonyafélék családjába tartozó, cserje nagyságú nadragulya az egyik legmérgezőbb növény hazánkban, ennek ellenére a szemészetben a belőle készült kivonatot a mai napig használja.

Nincs semmi ellentmondás abban, ha a mérgező anyagból gyógyszer, vagy gyógyhatású készítmény készül, gondoljunk csak arra, mennyi életmentő készítményt állítanak elő kígyóméregből!

A burgonyafélék családjába tartozó növények jelentős része mérgező, az étkezési burgonyának is csak a gumóját érdemes elfogyasztani! A két legismertebb méregtartalmú burgonyaféle a csattanó maszlag és a nadragulya. Utóbbinak elsősorban a bogyójától kell óvakodni, abban van a legtöbb méreg! Gyerekeknél akár 3-4 nadragulyabogyó elfogyasztása halálos lehet!

Így nyílnak tágra a szemek

Nadragulya
Nadragulya, vagy népies nevén álomhozófű, farkasbogyó, farkascseresznye, mérges cseresznye, bolondítófű, szép asszony füve, veszett fű, ördögfű.

A nadragulya Európában őshonos növény olaszos nevének eredetéhez különös magyarázat fűződik. A Belladonna olaszul „szép hölgyet” jelent, a középkorban pedig a szépség egyik fokmérője az volt, hogy kinek milyen tág a szembogara. A korabeli olasz hölgyek nadragulyából készített kivonattal tágították a pupillájukat!

A szemorvosok a mai napig használják az atropint – a nadragulya kivonat hatóanyagát – a szemvizsgálathoz szükséges pupilla tágításhoz.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top