Arzén az ivóvízben a megengedettnél nagyobb mennyiségben

Az arzén elsősorban az emésztőrendszert, a csontvelőt és az idegrendszert károsító méreg, mely még mindig jelen van ivóvizeinkben: Délkelet-Magyarországon helyenként az uniós előírás 5-20 szorosát is eléri a víz arzéntartalma! Ezen próbál segíteni egy új magyar technológia.

A Veszprémben kifejlesztett új magyar eljárással minimálisra csökkenthető az ivóvízben az arzén, a technológia főként Délkelet-Magyarországon terjedhet el, ahol helyenként az uniós előírás 5-20 szorosát is eléri az arzéntartalom. Ez az arzéntartalom közvetlenül az életre nem, de az egészségre rendkívül veszélyes, mert az arzén azon túl hogy mérgező, rákkeltő és egyéb egészségkárosító hatású is!

Az arzén egészségkárosító hatásai

A Tisztiorvosi szolgálat által az arzéntartalmú ivóvizekről közzétett tájékoztatójában arra hívja fel a figyelmet, hogy a szervetlen arzén bizonyítottan bőr-, hólyag-, vese- és tüdődaganatot idéz elő. Kis koncentrációban történő tartós bevitel esetén ezenkívül többféle krónikus, nem-daganatos betegség előidézésében is szerepet játszik. Ilyenek pl. a bőr elszarusodásával és pigmentáltságának megváltozásával járó elváltozások, szív- és keringési megbetegedések, a perifériás és a központi idegrendszer rendellenességei, máj- és vesebetegségek és a cukorbetegség.

Az ivóvíz minőségéről szóló tájékoztatás

A szolgáltatott ivóvíz minőségére vonatkozó adatok nyilvánosak. Az üzemeltető és a települési önkormányzat a helyben szokásos és leghatékonyabb módon köteles biztosítani, hogy megfelelő és naprakész információ álljon a fogyasztók rendelkezésére a szolgáltatott víz minőségéről. A víz egészségre gyakorolt hatásáról kérelemre az illetékes népegészségügyi szerv ad felvilágosítást.

Arzénmentesítés

Schremmer István, a technológiát kidolgozó G.I.C. Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a kutatás-fejlesztés két év alatt 125 millió forintból valósult meg, 56,25 millió forint uniós támogatással. Hozzátette: két eljárást és berendezést fejlesztett ki a cég, amelyek csökkentik a víztisztítókban, vízművekben, kutakban a víz arzéntartalmát.

Schremmer István kiemelte: a berendezések használata nem igényel komolyabb szakértelmet. A technológiák alkalmasak a magyarországinál jóval magasabb arzéntartalmú vizek tisztítására is.

A két új eljárás közül az egyik olcsó, kisfogyasztók számára is elérhető árú, a másik pedig nagy hatékonyságú, alacsony energiafogyasztású megoldás.

Kristály tiszta ivóviz

A G.I.C. Kft. magyar tulajdonú cég, 1990-ben alakult, székhelye Budapesten, a laboratóriumok és a szerelőműhelyek a bakonyszentlászlói telephelyen, illetve Gicen találhatóak. Fő tevékenységi köre a műszaki kutatás-fejlesztés, ezen belül is az alkalmazott kutatás és technológiafejlesztés. A jelenlegi fejlesztéssel 19 munkahelyet képes hosszú időre megtartani és 3 újat létesíteni a vállalkozás – összegezte az ügyvezető.

A cég tavalyi árbevétele 235 millió forint volt, a fejlesztéstől ennek megduplázása várható. Az árbevétel 35-40 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, amelynek háromnegyede Magyarországon valósul meg. A vállalkozás 35 munkatársat foglalkoztat, közülük 19 ember vett részt az arzénmentesítési fejlesztésben.

Jogszabály

Kapcsolódó jogszabály

201/2001. (X. 25.) Kormány rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről

Felhívjuk figyelmét, hogy cikkünkben hivatkozott jogszabály hatályos állapotát megtalálja a Nemzeti Jogszabálytárban, melynek használata ingyenes! Amennyiben valamelyik témánk felkeltette az érdeklődését, mindig a hatályban lévő rendelkezéseket olvassa hozzá!

Forrás: MTI | ÁNTSZ

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top