Alkohol hatásai a fiatal szervezetre

A fiatalkori alkoholfogyasztás elleni fellépés részeként felhívjuk a figyelmet az alkohol káros hatásaira, a megelőzés fontosságára, kiemelve a szülők, nevelők felelősségét. A jelszó: egy kortyot sem!

A fiatalok alkoholfogyasztása Magyarországon jóval az elvárt szint felett van, ami sajnos annak is köszönhető, hogy sokszor mi szülők is rossz példával járunk elő. Nincs az a családi ünnep, vagy baráti összejövetel, ahol ne jelenne meg valamilyen formában az alkohol. Csoda ha a kamaszok alkoholba fojtják bánatukat, vagy épp ellenkezőleg: fickósra isszák magukat a házibuliban? Ezt látták odahaza is…

A fiatalkori alkoholfogyasztás kapcsán nem egységes sem a szülők, sem a pedagógusok álláspontja. Nem egyszer fordul elő, hogy táborozáson, osztálykiránduláson elnézik a tanárok a gyerekeknek a szeszesital fogyasztást. Ugyan ez megtapasztalható a szülőknél is: születésnapon, szilveszterkor apuka a gyerek kezébe is belenyomja a pezsgőspoharat.

Az alkohol káros hatásai

Az alkohol sejtölő méreg, hatására a szervezet védekezni kezd, a májtevékenység fokozódik, melynek során az alkohol vízre és ecetsavra bomlik. Ez egy rendkívül lassú folyamat, egy liter (2 üveg) sörből nagyjából 2 dl-t tud elbontani a szervezet.

Az elfogyasztott alkohol legnagyobb része felszívódik, a vérbe kerül onnan pedig eljut a legapróbb sejtekbe, a központi idegrendszerbe és az agysejtekbe is. Az túlzásba vitt alkoholfogyasztás romboló hatása a sejtek elpusztítása mellett az, hogy tönkreteszi a belső szerveket (vese, máj, gyomor) ami kezdetben anyagcserezavarhoz, súlyosabb esetben daganatos megbetegedésekhez vezethet.

Egyre kevesebb a buli alkohol nélkül
Egyre kevesebb a buli alkohol nélkül

A fenti folyamatból az alkohol hatásai közül a szellemi tevékenységet befolyásoló tulajdonsága a legveszélyesebb fiatal korban. Az idegsejtek károsításával és a központi idegrendszer egyensúlyának megzavarásával jelentősen csökken a fiatalok figyelem összpontosító képessége. Ezért mondjuk: egy kortyot sem!

Megelőzés

Aki nem töltötte be a 18. életévét az elvileg sem szórakozóhelyen, sem a közértben nem vásárolhat magának alkoholt. Sajnos a valóság az, hogy a fiatalok ennek ellenére könnyen beszerzik a tiltott szeszesitalt. Az iskolai felvilágosító munka mit sem ér, ha az alkoholfogyasztás kérdésében túlzottan engedékeny a szülő és hiába a szülői szigor, ha az osztálykirándulásra a rekesz sört teszik fel a diákok legelőször a buszra…

Az oktatás nem merülhet ki abban, hogy az osztályfőnök felhívja a gyerek figyelmét: ”Ne igyál, mert hülye maradsz!”. Ismertetni kell az alkohol káros hatásait, azt, hogy aki fiatalon alkoholt fogyaszt, az később milyen következményekkel számolhat!

Mielőtt egy pohár bort, vagy sört adna a gyermeke kezébe, gondoljon arra, hogy az alkoholizmussal kezelt betegek jelentős része az italozást fiatal korában kezdte el!

A szülők persze gondolhatják úgy, ha felnőttként kezelik a nagykorúság kapuján kopogtató gyermeküket és alkalomadtán neki is töltenek egy pohár pezsgőt, remélve, hogy az így nevelt fiatal nem fogja titokban keresni az alkalmat az ivásra. Mi maradunk az alapelvünknél: egy kortyot se!

Itt a családi magazinban a magunk módján, az alkohol káros hatásainak, működésének bemutatásával tettünk a fiatalkori alkoholfogyasztás ellen. Ön hogyan oldja meg családjában ezt a problémát?

Korábban: a gyermekek alkoholfogyasztásáról

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top