Női kosárlabda EB 2015: a mezőny

Húsz csapat verseng jövőre a magyar-román közös rendezésű női kosárlabda Európa bajnokságon. A selejtezők végeztével kialakult a 2015. évi kontinens-bajnokság mezőnye.
Játék szívből – Play with heart

Női kosárlabda EB - 2015

A két házigazda automatikusan került a 20 csapat közé, Spanyolország, Franciaország, Törökország, Szerbia, Fehéroroszország és Csehország azért hagyhatta ki a kvalifikációt, mert részt vesz a szeptemberben és októberben Isztambulban sorra kerülő női kosárlabda világbajnokságon. A görögök pedig tavaly nyáron, a selejtező első fordulójának megnyerésével biztosították a helyüket.

Az idei selejtezőből – az európai szövetség honlapja szerint – Horvátország, Lettország, Litvánia, Montenegró, Oroszország és Szlovákia csoportgyőztesként, Lengyelország, Svédország, Ukrajna, Nagy-Britannia és Olaszország pedig legjobb csoport másodikként harcolta ki a részvételt.

Az Eb-re – melynek szlogenje “Játék szívből” (Play with heart) – 2015. június 11. és 28. között kerül sor. Magyarország 1950, 1964, 1983 és 1997 után ötödik alkalommal rendezhet női Európa-bajnokságot, Románia pedig 1966 után másodszor lesz házigazda.

A női kosárlabda Eb mezőnye

Magyarország (rendező), Románia (rendező), Spanyolország, Franciaország, Törökország, Szerbia, Fehéroroszország, Csehország, Görögország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Montenegró, Oroszország, Szlovákia, Lengyelország, Svédország, Ukrajna, Nagy-Britannia, Olaszország

A női kosárlabda Eb menetrendje:

Első kör (4 csoport, 20 csapat): 2015. június 11-15., Sopron, Szombathely, Arad, Temesvár
Második kör (16 csapat, 2 helyszín): 2015. június 17-22., Debrecen, Győr
Döntő szakasz (negyeddöntők, elődöntők, helyosztók): 2015. június 24-28., Budapest

 

A női kosárlabda Eb logoja

 

Női kosárlabda EB - MKOSZ
Női kosárlabda EB – Forrás: MKOSZ

A magyar szövetség (MKOSZ) honlapjának tájékoztatása szerint a koncepciót a két országnak a sportág iránti elhivatottsága inspirálta, amit egy összefonódó szív szimbolizál a kosárlabda közepén. Az összefonódó szív motívum továbbá egy közös szívdobbanást is jelképez, ami a kosárlabda pattogtatás dinamikájával és energiájával köthető – adta hírül az MKOSZ.

Ami a részleteket illeti, a piros szín erőt és bátorságot sugall, melyek a sport nélkülözhetetlen alapelemei. A logó színei a két ország nemzeti lobogójának színeit jelképezik, melyek középen egy piros szív formában egyesülnek. A kék és sárga színek az Európai Uniót is látótérbe helyezik, míg a zöld szín a Kárpát-medence rendkívül gazdag és egyedülálló természeti környezetére utal.

MTI 2014. június 26.

{adinserter 12}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top