Nyári időszámítás – óraátállítás 2016

Nyári időszámításra kell áttérnünk hamarosan! 2016-ban a nyári időszámítás kezdete március 27-e vasárnap. Enyhe, csapadék mentes volt a tél, mégis sokan várják a meleg nyári napokat, amikor hosszabbak a nappalok, rövidebbek az éjszakák. Az óraátállítás az első lépcső a nyári időszak kezdetéhez, lássuk a legfontosabb tudnivalóit!

Kezdjük a legfontosabbal, azaz mikor kell az órákat átállítani a nyári időszámítás szerint?

2016. március 27-én vasárnap hajnalban 2:00 óráról 3:00 órára kell átállítani az órát, azaz kevesebbet alszunk azon a napon egy órával. Rossz hír ez a hétalvóknak, akik reggelente minden percet kihasználnak arra, hogy tovább alhassanak és csak az utolsó pillanatban kelnek fel, hogy elinduljanak a munkába, iskolába.

Az idei év különlegessége, hogy az óraátállítás épp húsvét vasárnapra esik.

Miért van erre egyáltalán szükség? A nappalok egyébként is hosszabbak napról napra, ahogy közeledik a nyár. Kimutatták, hogy ez az időszámítás jobban alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, így az emberek nagy többségének életritmusából adódóan takarékoskodunk az erőforrásokkal, kevesebb áramot fogyasztunk ezzel a módosítással. Az más kérdés, hogy a rendszeres életvitelhez szokott emberek sokszor nehezen szoknak hozzá az időpontok (felkelés, lefekvés, étkezések) módosulásához.

Hazánkban a nyári időszámítás 2016-ban is – mint ahogy így van ez évről évre – március utolsó vasárnapjának hajnalán kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ebből adódóan a nyári és a téli időszámításra átállás minden évben más-más dátumra, de azonos napra esik. Az óraátállítás az egyezményes koordinált világidő (UTC) szerint hajnali 1 órakor történik, vagyis Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben nyári idő szerint 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

Aki az Európai Unióban épp ezekben az időszakokban adja utazásra a fejét, annak nem kell külön szabályokat figyelembe vennie: 1996 óta egységes az Unión belüli nyári és téli időszámítás szabályozása.

óraátállítás, nyári időszámítás, téli időszámítás

A nyári időszámítás tehát 2016. március 27-én vasárnap hajnalban kezdődik, ekkor kell 2:00 óráról 3:00 órára átállítani az órát.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top