Október végétől várható a Lavina

Szerencsére nem lezúduló hótömeg riogatja majd a közlekedőket, hanem a rendőrség a sebességtúllépések megelőzése, valamint a gyorshajtók kiszűrése érdekében indít Lavina néven 2013. október végétől egy ellenőrzési akciósorozatot.
Forrás: police.hu|ORFK Kommunikációs Szolgálat|2013. október 26

Lavina lényege: egymás után több ellenőrzési pontot helyeznek el az utakon

A Lavina lényege, hogy egymás után, sűrűn elhelyezve állítanak fel ellenőrzési pontokat
A Lavina lényege, hogy egymás után, sűrűn elhelyezve állítanak fel ellenőrzési pontokat
(Foto: Some rights reserved. Photo taken by dherrera_96).

A sebesség nem megfelelő megválasztása és az ezzel összefüggő sebességtúllépés hazánkban, és Európa más országaiban továbbra is az első helyen szerepel a közúti közlekedési balesetek okai között. Az ilyen jellegű szabályszegésekre visszavezethető balesetek megelőzése, valamint a szabályszegők hatékony kiszűrésének érdekében számos gyakorlat létezik. A rendőrség preventív tevékenysége mellett nem maradhat el a hatósági ellenőrzés, amelynek keretében a rendőrök a közutakon gyakran és visszatérően végeznek – elsősorban a leginkább balesetveszélyes cselekmények, és más jogsértések visszaszorításának érdekében – sebesség ellenőrzést. Gyakran előforduló magatartás, hogy a sebesség ellenőrzést észlelő gépjárművezető az adott helyszínen lassít, de azt elhagyva – bízva a további rendőri ellenőrzés hiányában – ismét a megengedett legnagyobb sebességet túllépve folytatja útját.

A rendőrség egy régi gyakorlatát követve ismételten végrehajtja „Lavina” elnevezésű ellenőrzését, amely a sebességmérések láncszerű, gördülő jelleggel történő végrehajtását jelenti. A sebesség ellenőrzési helyek egymáshoz viszonylag sűrűn, egy adott út teljes hosszára, vagy annak éppen egy meghatározott szakaszára összpontosulnak. Az ellenőrzéseket a rendőri szervek 2013. október végétől 2013. december közepéig hajtják végre. Az országos „Lavina” sebesség ellenőrzés érinti a legforgalmasabb utakat, beleértve a gyorsforgalmi úthálózatot is. A fokozott rendőrségi kontrollra már ezen a héten számítani kell. A rendőrök nemcsak a sebességtúllépések ellen lépnek fel, hanem ellenőrzik többek között a gépjárművezetők ittasságát és a biztonsági öv használatát is.

A szabályszegések visszaszorítása sokszor csak a járművek megállításával, és a helyszínen történő intézkedéssel lehet igazán hatékony, ezért a rendőrség a meghirdetett ellenőrzés sorozatának keretében leállításos, kitereléses ellenőrzéseket egyaránt alkalmaz mind az autópályákon, mind a főutakon. A láncszerű ellenőrzéseken túl más rendőri kontrollal is találkozhatnak a közlekedők, a „Lavina” ellenőrzésekre minden megyében több alkalommal sor kerül a 2013. év végéig.

Ha tetszik, jelezd nekünk:
Scroll to top