Pedagógus minősítés – fontos határidő jár le november 30-án

Pedagógus minősítés, e-portfólióAhhoz, hogy a pedagógus a magasabb fizetéssel járó pedagógus I. illetve pedagógus II. fokozatba kerüljön, át kell esnie egy pedagógusminősítés elnevezésű eljáráson. Ennek egyik elem, hogy a pedagógus feltölti a számára biztosított internetes felületre a porfólióját. Ennek a határideje jár le november utolsó napjával.

Pedagógus portfólió feltöltésére csak annak van lehetősége a most zajló pedagógusminősítés rendszerében, aki érintettek az oktatásért felelős miniszter által kiadott 2016. évi minősítési terv pedagógus I. vagy pedagógus II. fokozatát megcélzó minősítési eljárásban.

Az érintett pedagógusoknak portfóliót kell készíteniük és véglegesíteniük – olvasható az oktatas.hu oldalon közzétett ismertetőben. De mi az a pedagógus portfólió?

Pedagógus portfólió

Olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus szakmai útja, szakmai tevékenysége, ezzel összefüggésben felmerülő nehézségei, sikerei, a pedagóguskompetenciák fejlődése, egyrészt a tények tükrében, másrészt az önértékelés alapján.

A pedagógus portfóliót – mivel internetes felületen, digitális dokumentumok feltöltésével kell elkészíteni – e-portfólióként is nevezik.

Pedagógus minősítés 2016

Az oktatásért felelős miniszter február 28-án miniszteri közleményben tette közzé a 2016-ban esedékes pedagógusminősítő vizsgák és minősítési eljárások keretszámát és a minősítési tervbe történő felvétel feltételeit. Az ennek megfelelő pedagógusok 2015. április 30-ig jelentkezhettek intézményvezetőjüknél a pedagógus II., a mesterpedagógus, illetve a kutatótanár fokozatot megcélzó minősítésekre.

A 2016-ban minősítésre kötelezettek a 2014. január 2-a és 2015. január 1-je között jogviszonyt létesített, jelenleg gyakornok besorolású pedagógusok, illetve a 2015. január 1-jével ideiglenesen pedagógus II. fokozatba besoroltak közül azok, akik legfeljebb 23 év szakmai gyakorlati idővel rendelkeznek.

A tájékoztató szerint a 2016. évi minősítésre összesen 20 074 pedagógus jelentkezett április 30-ig, a határidő lejártáig. A minősítési tervbe történő felvétel feltételeinek vizsgálata után, a miniszter döntése értelmében 19 623 pedagógus került be a 2016. évi minősítési tervbe.

Közülük 3 970 a gyakornok, 5 761 az ideiglenes pedagógus II. fokozatba sorolt és a pedagógus II. fokozat elérését célzó pedagógus. További 9 335 a pedagógus II. fokozat, 465 a mesterfokozat, 92 pedig a kutatótanár fokozat elérését megcélzó szakember.

A minősítési tervbe bekerült, pedagógus I. fokozat, illetve pedagógus II. fokozat elérését megcélzó pedagógusoknak november 30-ig kell feltölteniük és véglegesíteniük e-portfóliójukat az Oktatási Hivatal által működtetett informatikai rendszerben. Minősítővizsgájuk, minősítési eljárásuk 2016-ban lesz, és annak sikeressége esetén 2017. január 1-jén kerülhetnek a pedagógus-előmeneteli rendszer következő fokozatába.

Forrás: MTI

Kapcsolódó jogszabály: 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról

Felhívjuk figyelmét, hogy cikkünkben hivatkozott jogszabály hatályos állapotát megtalálja a Nemzeti Jogszabálytárban, melynek használata ingyenes! Amennyiben valamelyik témánk felkeltette az érdeklődését, mindig a hatályban lévő rendelkezéseket olvassa hozzá!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top