Pedagógusok pótlékai 2013. szeptember 01. után

Lassan minden pedagógus kézhez kapja a kinevezéséről szóló okmányt, melyből világosan kiderül, hogy mennyi lett az illetménye, illetve hogy a 2013. szeptember 1-e után kapott pótlék eléri – vagy meghaladja – a várt szintet. Vajon miért a legtöbb,illetve a legkevesebb illetménypótlékot állapította meg a munkáltató?

Pedagógusoknak adható pótlékok mértékének szabálya

A Kormány rendeletben állapítja meg a nemzeti köznevelésről szóló törvény 8. mellékletében az ágazati, szakmai sajátosságokra tekintettel meghatározott illetménypótlék megállapításának elveit. A törvény ugyanis egy [-tól -ig] lehetőséget biztosít azzal, hogy a pótlékok legkisebb és legnagyobb mértékét határozza meg, mint ahogy az a táblázatból is látható.

A pedagógusoknak adható pótlékok mértéke Legkisebb és legnagyobb, de mennyi?
A pedagógusok részére adható pótlékok mértéke
Legkisebb és legnagyobb, de mennyi?

A fent említett Kormányrendelet elkészült, és a 326/2013. (VIII. 30.) számot kapta. A jogszabály – egyebek mellett – meghatározza, hogy a pedagógusok közül ki jogosult osztályfőnöki illetménypótlékra, munkaközösség-vezetői pótlékra, nemzetiségi és gyógypedagógiai pótlékra.

Az azonban nem derül ki, hogy a munkáltató milyen szempontok figyelembe vételével állapítja meg a legkisebb összegű, vagy a legnagyobb összegű pótlékot.

Példa

Előfordulhat elvileg, hogy az általános iskola igazgatójának intézményvezetői pótlékát 40 százalékban, azaz az alsó határérték szerint állapítják meg. Ugyanakkor az általános iskola igazgatóhelyettese kiemelt pótlékot, azaz a felső határt kapja, ami szintén 40 százalék. De mi alapján?

Kérjük aki tudja, írja meg!

Kapcsolódó jogszabályok

2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (módosított)

326/2013. (VIII. 30.) Kormány rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról

Ha tetszik, jelezd nekünk:

1 Comment

  1. Ruha Teszi2013-09-25

    A segélyöszege is alacsony nagyon,azt kellene emelni, nem csak tanárét!

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top