Quantcast

A szerdai gyerek – készül Horváth Lili első nagyjátékfilmje

A felnőtté válás története A szerdai gyerek című új magyar film, melynek 2013. augusztus 25-én, amatőr színészekkel kezdték meg a forgatását a Popfilm gyártásában.

A szerdai gyerek című új magyar film 2014-ben kerül a mozikba

A történet röviden

A történet főszereplője az állami gondozásból egy évvel ezelőtt kikerült 19 éves Maja, aki egy volt vasutastelepen él az intézetben megismert férjével, Krisszel. Ötéves kisfiukért azonban képtelenek felelősséget vállalni – ő továbbra is abban a gyermekotthonban nevelkedik, ahol szülei is felnőttek. Maja, ugyan szerencsétlen eszközökkel, de igyekszik magához venni a gyereket, míg Krisz inkább elfeledkezne róla. Egy nap a telepre érkezik János, egy mikrohitel program terepmunkása, aki mélyszegénységben élő emberek számára nyújt vállalkozási hitelt. Maja a hitelből mosodát szeretne nyitni, azt remélve, hogy így közelebb kerül kisfia felügyeleti jogának megszerzéséhez.

Rendezte: Horváth Lili

A rendező – aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Gothár Péter osztályában végzett – 2009-ben készítette Napszúrás című kisjátékfilmjét, amely egyben a diplomamunkája is volt. Az alkotással több díjat nyert, köztük a párizsi Silhouette rövidfilmfesztivál fődíját, a Jameson – Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat és a Magyar Filmkritikusok díját.

A szerdai gyerek több szálon is kötődik a Napszúráshoz – árulta el Horváth Lili, hozzátéve, hogy a diplomafilmre készülve olyan emberi történetekkel találkozott, melyek túlmutattak egy kisjátékfilm keretein. Az akkor megismert sorsok inspirálták a fő- és mellékszereplők karakterét. A rendező ugyanakkor hangsúlyozta, hogy A szerdai gyerek nem a Napszúrás bővített változata. „Inkább olyan, mintha megnéznénk, mi történt a főszereplőnkkel három évvel később” – magyarázta.

A történethez ezúttal is komoly kutatómunkát végzett, felkeresett például olyan, a társadalom perifériájára szorult embereket, akik a mikrohitelprogram révén próbáltak új életet indítani. „Bár próbálunk a lehető leghitelesebbek lenni, nem dokumentarista módon forgatjuk ezt a filmet – a legfontosabb számomra az a bonyolult emberi viszonyrendszer, amelyből a történet építkezik.” – tette hozzá.

Börcsök Enikő az igazgatónő és Vecsei Kinga Maja szerepében az elsőfilmes Horváth Lili A szerdai gyerek című filmjének forgatásán Budapesten a IX. kerületben 2013. augusztus 30-án.
Börcsök Enikő az igazgatónő és Vecsei Kinga Maja szerepében az elsőfilmes Horváth Lili A szerdai gyerek című filmjének forgatásán Budapesten a IX. kerületben 2013. augusztus 30-án.
(MTI Fotó: Kallos Bea)

A szereplők

A szerdai gyerek amatőr szereplőkkel és profi színészekkel készül. Maját Vecsei Kinga alakítja, akinek ez az első szerepe, amúgy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen kezdi épp tanulmányait textiltervező szakon. Mint fogalmazott, nagy kihívás számára a szerep, hiszen szinte mindenben az ellentettje Majának. Közös pont mégis van: az anyaság iránti vágy és az életkor, a főszereplő szerint ezek már elegendőek ahhoz, hogy hitelesen ábrázolja a vad, öntörvényű lányt. Felidézte, eleinte elesettnek, szánnivalónak mutatta a lányt, ám a rendezővel folytatott beszélgetések során rádöbbent: Maja sosem hagyná, hogy sajnálják.

A filmben a további szerepeket Antal Zsolt (Krisz), Thuróczy Szabolcs, Gáspár Renátó, Németh Annamária, Lukáts Andor, Dér Denisa, Börcsök Enikő és Nagy Ervin játssza.

A stáb

A film a Napszúrás stábjával készül, az operatőr Maly Róbert, a producer Fehér Károly. A rendező elmondta: szeretnék, ha a képi világban tükröződne az út, amelyet Maja jár végig a felnőtté válásig.
A bemutatót 2014 tavaszára tervezik. A szerdai gyerek gyártását 205 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap, és 100 ezer euróval a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein.

(Forrás:MTI)

Scroll to top