Tombol a szél, lengedez a szellő

Tombolhat szél, vagy lengedezhet lágy szellő, a levegő mozgása szinte folyamatosan megfigyelhető bolygónk valamennyi szegletében. Mivel manapság az egyik legfelkapottabb megújuló energiaforrásként emlegetik a szelet, röviden áttekintjük, hogy hogyan keletkezik a szél, mire képes a tomboló szél ereje, mit jelent a szélenergia és melyek a legismertebb szélfajták sajátosságai.

A szél

A szelet – mint annyi minden mást is – a Napnak köszönhetjük. A Nap energiájának köszönhetően az alsó légréteg felmelegszik és kitágul, melynek következtében nyomása csökken és felemelkedik. A helyét a szomszédos, sűrűbb légtömegek foglalják el. Ezt a nyomáskülönbségen alapuló, leegyszerűsített folyamatot nevezzük összefoglalóan szélnek.

Azért mondtuk egyszerű folyamatnak az előbb tárgyaltakat, mert a levegő felmelegedésén túl más tényezők is közrejátszanak abban, hogy honnan és milyen erővel fúj a szél. A hegyláncok, sivatagok és a tengerek eltérő felmelegedése mind szerepet játszik a szél kialakulásában. A leegyszerűsített szél elmélettel homlok egyenes z USA Colorado államában található Sziklás-hegység keleti oldalán megfigyelt meleg szél: esetenként, amikor az alföldet vékony rétegű hideg levegő borítja, a nyugatról érkező erős szél felemeli azt, s a magasabb légtömegekből meleg levegő kerül a helyére. Ez a természeti jelenség a „chinook”, amely a magas alföldek hőmérsékletét akár 10 fokkal is emelheti egy rövid időre.

A szél ereje képes a földfelszín folyamatos alakítására. A tengerparti homokbuckák folyamatos vándorlása a legjobb bizonyíték a szél eróziós hatására. Ha egy fát képes kicsavarni a földből, akkor az apró homokszemeket hogyne tudná felkapni és nekivágni az útjába kerülő tárgyaknak? Az elsivatagodáshoz a szél jelenti az egyik legnagyobb veszélyforrást: ahol a talajt nem védi növénytakaró, ott – különösen száraz időben – egy-kettőre veszendőbe megy  a termőtalaj.

Gomba alakú szikla Arizónában
Gomba alakú szikla Arizónában
Ezt is a szél alkotta, na jó, egy kicsit a homok is segített…
(Kép: wikipedia)

A szél a sziklákkal is elbír, a hozzájuk vágott milliónyi porszem olyan, mint számtalan, tűéles véső: megkezdi, koptatja szirteket. Mivel nagyjából két méter magasra képes felkapni az apró részeket a szél, ezért a sziklák alját dolgozza meg elsősorban – így csodálatos, gomba alakú képződményeket hoz létre (képünkön).

A természet egyik csodája akár tombol, akár csak lengedez, folyamatosan ott van velünk, alakítja környezetünket, életünket.

Szélfajták

Ciklon

A ciklon a trópusi térségben az óceánok hőenergiájából táplálkozó nagy erejű légörvény, melyet felhőszakadás szerű eső kísér. A hurrikán a trópusi ciklon neve az Atlanti-óceán északi medencéjében, ugyan ezt a Távol-Keleten tájfunként emlegetik.

Monszun

Az egyik legkiszámíthatóbb szélfajta. Sok, hónapokig tartó esőt hoz, a tenger felől nyáron érkező szél. Az eső elálltával hosszú száraz hónapok jönnek. A legismertebb monszun szél az Indiai óceánon fúj.

Tornádó - tölcsér alakú forgószélTornádó

Vagy más néven forgószél, ami gyakran a hurrikánok kísérője Észak-Amerikában. Míg a hurrikán jellemzően a tenger fölött, addig a tornádó a szárazföldön alakul ki. Bárhol létrejöhetnek forgószelek, de valamiért az Egyesült Államok északi síkságait kedvelik a legjobban, itt évente akár 600 tornádó is kialakulhat! A forgószél a felhő aljáról lecsüngő “dudorból” érkezik a földre, tölcsérszerűen,nagyjából egy 300 méteres sávban söpör végig amerre jár. Kezdetben fehér színű, majd félelmetesen elfeketedik. Ennek az az oka, hogy a benne lévő vízcseppeket elszínezi az általa felkavart por.

SzélturbinákSzélenergia

A szél energiáját az emberiség már nagyon korán a maga javára fordította. A hajózás, a munkagépek meghajtása, malmok építése jelezte, hogy a folyamatosan rendelkezésre álló energiaforrás mennyire értékes az emberiségnek.

A szélenergia napjainkban egy olyan megújuló energia, melynek kiaknázása az egyik legnagyobb feladat az emberiség előtt. Ha meg tudja oldani a szélből nyert energia gazdaságos tárolását, az emberiség energia problémáinak nagy része orvosolható lesz. Jelenleg a szélturbinákkal előállított elektromos áram ára nem sokkal tér el az egyéb előállítási formák költségétől. Ennek ellenére a szélenergia termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban, Európában és szerencsére hazánkban is.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top