A Titicaca-tó kincse

Az Amerika felfedezése körüli időkből számtalan mendemonda létezik, mely óriási kincsek indiánok általi elrejtéséről regél. Ezeknek a kincseknek a felkutatása általában kudarccal végződik, ám Titicaca-tó feltárása érdekes eredményhez vezetett.
La Paz, 2013. október 10., csütörtök (MTI)

Másfélezer éves csontmaradványokat, arany- és ezüsttárgyakat találtak a Titicaca-tóban

Titicaca-tó
Titicaca-tó
Rendkívül gazdag leletet rejtett
(Foto: Some rights reserved. Photo taken by Emmanuel Dyan)

1500 éves emberi csontokat, koponyákat, kerámiákat, valamint arany- és ezüsttárgyakat találtak a Titicaca-tó mélyén kutató régészek.

A Huinaimarca Projekt keretében felszínre hozott kétezer csonttöredék és tárgylelet ünnepélyes bemutatását La Pazban Evo Morales bolíviai elnök, az ország kulturális minisztere és belga diplomaták jelenlétében tartották. A ceremónián a régészeti feltárás belga társigazgatója, Christophe Delaere ismertette a rendkívül gazdag leletet – olvasható a Huffington Post honlapján (huffingtonpost.com.).

A Titicaca-tó bolíviai partjainál felszínre hozott tárgyak egy része 1500 éves. Akadnak köztük ebből a korszakból származó kőtálak, tömjéntartók és állatfigurák. A víz alatti ásatások során a tó más részeiről Delaere szerint 500-800 éves kerámiák és urnák is előkerültek.

A víz alatti erődökről és a spanyol hódítók elől a kecsua és ajmara indiánok által a tóba rejtett kincsekről évszázadok óta mesélnek Bolíviában. Az 1960-as évek végén Jacques-Yves Cousteau járt utána a legendának, a francia felfedező több expedícióval derítette fel a Titicaca-tó víz alatti világát, és a civilizáció nyomaira bukkant.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top