A világháború veteránjának megadták a végtisztességet

Rokonok, barátok nélkül hunyt el Harold Percival, a második világháború brit veteránja. Ám a temetésén több százak búcsúztatták egy felhívás nyomán, ugyanis britek százainak szívéhez jutott el a felhívás, hogy ismeretlenül is megadják a végtisztességet egy 99 esztendős korában elhunyt második világháborús veteránnak, akit máskülönben senki sem kísért volna el végső útjára.
London, 2013. november 12., kedd (MTI)

A sajtó és az internet segítette a világháború veteránjának tisztességes temetését

A brit királyi légierő "Vörös nyilak" csapata egy légi bemutatón. Harold Percival a második világháborúban a királyi légierőnél szolgált
A brit királyi légierő “Vörös nyilak” csapata egy légi bemutatón.
Harold Percival a második világháborúban a királyi légierőnél szolgált
(Foto: Some rights reserved. Photo taken by atom-uk)

A közlemény egy lancashire-i újságban jelent meg, és arra kérte a brit hadsereg tagjait, hogy jelenjenek meg az október végén elhunyt Harold Percival temetésén, mert a második világháborúban a királyi légierőnél szolgált egykori katonának nincsenek hozzátartozói és magányosan hunyt el egy idős otthonban – írta kedden több brit napilap.

Több száz egyenruhás brit katona, veterán és civil gyászoló

A temetkezési vállalat felhívására egy volt katona figyelt fel, aki 2010-ben mindkét lábát elvesztette Afganisztánban, és nyomban szétröpítette a Twitteren a kérést, hogy ne hagyják magányosan eltemetni Percivalt. A közösségi hálókon futótűzként terjedt a hír, és mire hétfőn sor került a temetésre Lythamben, a temetkezési vállalathoz Új-Zélandról, Ausztráliából és Kanadából is érkeztek kondoleáló üzenetek és virágok az elhunyt veterán számára olyanoktól, akik korábban nem is hallottak róla. A búcsúztatáson pedig több száz egyenruhás brit katona, veterán és civil gyászoló jelent meg, és mivel senki sem számított ekkora gyászoló tömegre, sokan az esőben állva, a temetői kápolnán kívül hallgatták végig a gyászszertartást.

A temetés szervezője meghatottan számolt be arról, milyen szívmelengető volt látni, hogy ennyien rótták le tiszteletüket a számukra ismeretlen ember előtt. “Fogalmunk sem volt, hogy milyen hatása lesz a felhívásunknak, de ami, történt az hihetetlen” – fűzte hozzá.

A temetés napján ünnepelték Nagy-Britanniában az első világháború befejezésének 95. évfordulóját. A Harold Percival búcsúztatásán 11 órakor (az egykori fegyverszünet megkötésének időpontjában) éppúgy kétperces néma csenddel adóztak a háborús veteránok emléke előtt, mint országszerte mindenütt.

Percival a második világháborúban

Percival a második világháborúban egy olyan osztagban szolgált, amely 1943-ban Németországban stratégiailag fontos gátak felrobbantásában működött közre. Miután leszerelt, Ausztráliában dolgozott, majd nyugdíjasként Angliában telepedett le. Felesége, gyermekei nem voltak, egy észak-angliai idősök otthonában fejezte be életét. Az interneten terjedő felhívás azonban távoli rokonaihoz is eljutott, és búcsúztatásán ők is képviseltették magukat.

Az idősotthon egyik lakója, Lorraine Holt megrendülve beszélt arról, hogy milyen felkavaró és váratlan volt az emberek reagálása. “Nagyon sok veterán él még az otthonban, és mindegyikük megérdemelné, hogy hasonló módon emlékezzenek meg róluk” – mondta.

Kapcsolódó webhelyek

Forrás 1.
Forrás 2.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top