Milyen tippeket ismer a hús sütésével kapcsolatban? Húst mindenki tud sütni, de higgyék el, hogy minden konyhának van olyan apró trükkje, amivel ízletesebb lesz a sült hús, vagy nem szakad el a rántott szelet bundája, illetve sütés után nem marad rágós, vagy félig nyers. Már a felszeleteléshez is van pár jó tippünk!
Hús sütés konyhai egyszer egy
Vágjuk fel a húst
Egyenetlen szeletelés. Sokszor sültek készítése előtt már a szeleteléskor elrontjuk az egészet. Amikor az életlen késsel nyeszeteljük, az egyik oldala vékony lesz, a másik vége pedig túl vastag a húsnak.
1. Tipp
Vékony szeletekre úgy tudjuk könnyedén felvágni a húst, ha a megmosott, száraz húst szeletelés előtt a mélyhűtőbe tesszük, majd amikor már egész hideg és kemény – de még nem fagyott meg! – nagyon éles késsel felvágjuk.
A szeletelés sikerült, mégis furcsán szakad a kész étel, amikor fogyasztás előtt fel akarjuk szelni.
2. Tipp
Ügyeljünk arra, hogy amikor a húst felszeleteljük, a rostokat keresztbe vágjuk át!
A sütés közben a hús felpúposodott, ezáltal az edény alján lévő rész majdnem leégett, de a „púp” nem sült át megfelelően!
3. Tipp
Fontos, hogy a húsban végig húzódó inakat és hártyákat több helyen átvágjuk, különben sütés közben összehúzódnak és ettől felpúposodik a hús, ami miatt nem egyenletesen fog átsülni.
Friss volt a megvásárolt hús, időben megsóztuk, hagytuk egy kicsit állnia a sós lében, mégis sütés után olyan ízetlennek tűnik!
4. Tipp
A hirtelen sült húst csak közvetlenül a forró zsiradékba helyezés előtt sózzuk meg, így nem folyik el a leve, omlós és ízletes marad. Ha a hús sütés előtt vagy közben levet ereszt, akkor a lével együtt az értékes vitaminok is eltávozhatnak belőle! Sütés közben se szurkáljuk villával a húst,mert az értékes lé így is kifolyhat belőle, forgatáshoz is inkább lapátot használjunk!
Alufóliába csomagolt hús esetén gyakran előfordul, hogy kiszakad a fólia, kifolyik a finom szaft.
5. Tipp
Ne tekerjük be túl szorosan a fóliát, mert attól szakad ki, hogy a húsból távozó gőzök átszakítják. Ha lazán tekerjük be a hússzeletet, akkor ez a probléma elkerülhető!
Tippek a rántott hús sütéséhez
Gyakori, hogy a rántott hús bundája összeszakad, még úgy is, hogy nem böködjük villával sütés közben.
+1 Tipp
Nem fog beszakadni a rántott hús bundája, ha a húst panírozás előtt szárazra töröljük és bő, forró olajban sütjük.