Visszahallgatható nyelvvizsga produkció

Ha előfordult is, hogy valaki csalás révén jutott a nyelvvizsga bizonyítványhoz, ennek most már vége! Az új rendszerben több intézkedéssel is védik a nyelvvizsga tisztaságát.

Szigorodnak a nyelvvizsga szabályai
Szigorodnak a nyelvvizsga szabályai

A magyar emberek találékonyságát ismerve nem mondhatjuk azt, hogy teljességgel kizárt a csalás lehetősége, de a csalók dolgát jelentősen megnehezíti az új szabályozás. Korábban az is előfordult, hogy más helyett mentek el egyesek vizsgázni, más nevében szereztek (akár többször is) nyelvvizsga bizonyítványt!

A múlt sajnálatos tapasztalatai alapján a Kormányrendelet több előírást tartalmaz a nyelvvizsgákkal kapcsolatos visszaélések megelőzése érdekében – írja a közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága.

Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy visszahallgatható legyen egy-egy szóbeli nyelvvizsga, illetve csökken annak a lehetősége, hogy a vizsgázó előre megismerje az írásbeli feladatlapok tartalmát.

Egyrészt a szóbeli vizsgákon hangfelvétel készül majd, hogy ezzel is csökkenjen a vizsgacsalások lehetősége, másrészt a biztonságos vizsgaszervezés érdekében az írásbeli vizsgák feladatlapjai csak a vizsga napján jutnak majd el a vizsgahelyekre, ahol felbontásuk hiteles módon történik, megelőzve a csomagok illetéktelen megnyitását, a feladatok előzetes megoldását.

Forrás: Hitelesebb nyelvvizsgarendszer

Kapcsolódó jogszabály:

137/2008. (V. 16.) Kormány rendelet az idegennyelv-tudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgáztatásról és a külföldön kiállított, idegennyelv-tudást igazoló nyelvvizsga-bizonyítványok Magyarországon történő honosításáról

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top