Mi van, ha ok nélkül sír a baba?

A babasírás a kezdő szülők esetén sokszor okoz riadalmat, egyből azon gondolkodnak: vajon mi a baja a babának? 

Vajon miért sír a baba?

Vajon miért sír a baba?
(Foto: Some rights reserved. Photo taken by ellyn)

A legtöbbször nincs különösebb oka a sírásnak és ha a motiváló tényezőt megfejtjük, akkor jó esetben megfelelően tudunk rá reagálni, azaz elhalkul a babasírás.

A babasírásnak mindig van valami oka, csak némely anyuka gondolja azt, hogy semmi oka sincs és mégis bömböl az ő babája. A szakirodalom szerint egy kéthetes korú normális baba nagyjából két órát sír naponta.

Arra is figyeljünk, hogy mikor sír a baba! Ha van valami rendszeresség benne – például mindig sír az esti etetés után, vagy fürdéskor, vagy bizonyos ételek, tápszerek fogyasztása után – akkor az utalhat a sírás okára.

A babasírás kézenfekvő okai

Éhes a baba. Ha keveset-, vagy már régen evett, akkor etessük meg a babát!

Szomjas a baba. Különösen ha melegre fordul az időjárás, vagy ha esetleg lázas a baba, akkor figyeljünk arra, hogy gyakrabban itassuk. Sokszor keveset, mint egyszerre sokat!

Tele a pelenka. Ha bepisilt, vagy bekakázott a baba, akkor a hirtelen támadt kellemetlen érzés miatt is felsírhat. Ugyancsak kellemetlen lehet neki a hideg kéz érintése, vagy ha bőrkiütése, ekcémája van, akkor bárminek az érintése. Tartsuk tisztán a pelenkát, betegség esetén tartsuk be az orvosi előírásokat.

Hasfájós a baba. Erre utalhat a babsírás mellett a nyugtalanság, a lábak gyakori felhúzogatása, a gyakori szellentés. Ilyen esetekben lehet hogy az étrend módosítása, vagy más egyszerű módszer megszüntetheti a gyakori hascsikarást. Ha mégsem, akkor orvoshoz kell fordulni!

Jön a foga! A fogzás járhat fájdalommal, ami miatt előfordul, hogy felsír a baba. Egyes szakkönyvek szerint azonban a szülők hajlamosak többször a fogakra hárítani a sírás okát, mint amennyi az indokolt lenne. A patikában lehet kapni a fogzást kísérő kellemetlenségek enyhítésére megfelelő gyógyszereket, gyógykészítményeket.

Betegség. Ez az, amit a leginkább nem szeretnek hallani a szülők! A betegségnek ezernyi tünete van a sírás mellett: étvágytalan, lázas, sápadt, hány, hasmenése van a babának. Akkor sem hagyja abba a sírást, ha felvesszük és dajkáljuk egy kicsit.

Ha a síró babát felkapja, ringatja valamelyik szülő, akkor az előbb, vagy utóbb megnyugszik. Különösen akkor, ha azért sír, mert unatkozik, ideges, megijedt, vagy fél valamitől. Ha mégsem hagyja abba a sírást, akkor apuka, vagy anyuka el kezd aggódni, hogy mégiscsak valami baja van a babának! Ilyenkor hasznos lehet, ha pár percre letesszük az ágyába a picit, majd később ismét megpróbálkozunk a megnyugtatásával. Vigyázat, a baba megérzi szülein az idegességet!

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

Éjjel-Nappal Budapest 1222. rész tartalma

Éjjel-Nappal Budapest - ÉNB
Marci még mindig nagyon meg van bántva, amiért az apja megütötte. Mivel nem hisz abban, hogy ez csak valami egyszeri alkalom volt, úgy dönt, hogy addig...
Tovább

Végtelen szerelem 2. évad 95. rész tartalma

Végtelen szerelem török sorozat
Emir szerelmet vall sokadjára Nihánnak és újra elmondja, hogy nem hagyja, hogy elvegyék tőle a lányát. Asu a lebukás után úgy dönt, hogy megszökik Tufantól...
Tovább

Bosszú vagy szerelem sorozat 1. évad 101. rész tartalma

Bosszú vagy szerelem (Cesur ve Güzel ) török sorozat
A sorozat befejező része! Sühan még mindig kómában fekszik, a babája egyre csak növekszik, Cesur pedig nem mozdul mellőlük. Ezalatt Risa elnyeri büntetését és elmegyógyintézetbe...
Tovább