2015. március 15 – programok országszerte

2015. március 15. programokFolyamatosan bővülő programajánlónkban a 2015. március 15-i rendezvényekről adunk tájékoztatást. A felsorolásban városonként szedjük csokorba az ünnephez kapcsolódó rendezvényeket. Mivel idén március 15 vasárnapra esik, így munkarend változás nem kapcsolódik az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulójához.

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

Talpra magyar – talpra minden település!

Bármelyik település, ahol van Kossuth Lajosról, Petőfi Sándorról vagy Március 15-ről elnevezett közterület, részt vehet a programban!

Egy,  5-10 perces közös megnyilvánulásra hívja fel a Honvédelmi Minisztérium a települések lakóit: a helyi Petőfi, Kossuth vagy Március 15. utcában/téren gyűljenek össze 2015. március 15-én, és pontban 15:00 órakor együtt szavalják el a Nemzeti Dalt. A kezdeményezésben részt vevő valamennyi településen így egyszerre hangzana fel Petőfi verse, 167 évvel korábban ugyanis ebben az időpontban osztották ki a Nemzeti Múzeum kertjében összegyűlt tömegnek a 12 pontot, és ekkor vált ismertté és lett a szabadságharc himnusza Petőfi verse. (kormanyhivatalok.hu)

Budapest

Központi Ünnepségek

Március 14-én már elkezdődik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett állami ünnepségsorozat: a Nyitott Parlament program keretében ingyenesen lehet látogatni az Országházat és megtekinteni a Szent Koronát – mondta Kun Szabó István a Honvédelmi Minisztérium (HM) társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken, a Múzeumkertben tartott sajtótájékoztatóján.

A programok március 15-én, vasárnap reggel a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth téren folytatódnak, ahol katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját.

A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Kun Szabó István szólt arról is, hogy a Budai Várban egész nap családi programokkal várják az ünneplőket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Győr

Győri Tavaszi Fesztivál 2015. március 15 – április 3. Serfőzőné Tóth Andrea, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a programsorozat március 15-én ünnepi városi közgyűléssel és koszorúzással kezdődik. Este a Nemzeti Színházban az ExperiDance táncegyüttes Ezeregyév című előadását mutatják be, ahol a táncosok 21 képben jelenítik meg Magyarország történelmét úgy, hogy magyar, cigány, erdélyi, török, német és orosz néptáncokat adnak elő. A darab premierje az ezredfordulón, március 15-én volt, a magyar forradalom és szabadságharc emléknapján.

Kecskemét

10.00 óra – Ünnepi megemlékezés a Kossuth-szobornál
14.00 óra – Megemlékezés nemzeti ünnepünkön a Nyíri erdőben.
17.00 óra – Rendhagyó történelemóra a Cifrapalotában – dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára felvidéki gyerekeknek mutatja be a Magyarország tavasza című kiállítást.
17.45 óra – Zenés, táncos gyülekező a Kossuth-szobornál, fáklyás felvonulás a Cifrapalotáig. (Forrás: kecskemet.hu)

Keszthely

Városi Ünnepség 2015. 03. 15-én 14:00 órakor a Fő téren, a Balatoni Múzeumnál. Ünnepi beszéd: Dr. Hermann Róbert, történész, egyetemi tanár. Közreműködik: Hertelendy Attila, a Hevesi Sándor Színház művésze (Forrás:keszthely.hu)

Siófok

Városi megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából
Időpont: 2015. március 15., vasárnap 09:30 – 20:00

9.30 Fő tér – Térzene · Siófoki Fúvós Zenekar
10.00 Fő tér Megemlékezés
Ünnepi beszédet mond dr. Lengyel Róbert polgármester
Édes hazám, Magyarország · A Siófoki Perczel Mór Gimnázium ünnepi műsora
11.00 Március 15. park – Koszorúzás
Közreműködik a Siófoki Férfi Dalkör és a Siófoki Fúvós Zenekar
19.00 Gyülekezés a Millennium park Fő utca felőli oldalán
Fáklyás felvonulás
19.30 Március 15. park
„Túl a vízen…” · Népzenei daljáték történelmünk viharos időszakából
A siófoki 466. számú Magyar Tenger Cserkészcsapat ünnepi műsora (Forrás: siofokportal.com)

Székesfehérvár

Ünnepi műsor a Megyeháza Dísztermében március 15-én 9.00-kor.
Testvériség! Székesfehérvár Megyei Jogú Város és a Fejér Megyei Önkormányzat közös ünnepsége a Petőfi szobornál a Petőfi téren március 15-én 11.00 kor.

Szekszárd

Az ünnepi megemlékezések 9:00-kor kezdődnek az Alsóvárosi és az újvárosi temetőben, majd a Béla király téren folytatódik. (Forrás: szekszardagora.hu)

 

 

Forrás: MTI

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top