5 lebilincselő érdekesség Japán tengeri erejéről

A II. világháború alatt a japán hadsereg szüntelenül próbálta felülmúlni Nagy-Britanniát és Amerikát a fegyverkezési versenyben, ezért olyan „gépszörnyetegeket” alkottak, amelyekhez foghatót azóta sem látott a világ. A valaha épült leghatalmasabb hadihajókat a Kaigun: a japán császári haditengerészet című filmben a DoQ műsorán most közelebbről is megismerhetjük és betekintést nyerhetünk az úszó óriások világába. Ennek kapcsán íme, öt lebilincselő érdekesség a szigetország rendkívüli vízi csapatairól.

Kaigun: a japán császári haditengerészet
A dokumentumfilm címe:
Kaigun: a japán császári haditengerészet
Műfaj: történelmi, dokumentumfilm
Premier a DoQ műsorán.
Vetítés időpontja: 2017. július 8-án este 21.00 óra

Japán tengeri haderejének különlegességei

A valódi öngyilkos osztag

A fogságtól és árulástól való rettegés mindig is sokkal nagyobb volt a japán harcosokban, mint a haláltól való félelem: ezért a japán haderő gyakran olyan drasztikus megoldásoktól sem rettent vissza, mint az öngyilkosság. A szamurájok életfilozófiájának, a busidónak egyik alapja a sírig tartó hűség és becsületesség volt. Ezt a módszert pedig mind a légi, mind a vízi csapatoknál előszeretettel alkalmazták.

Tömeges önfeláldozás az utolsó drámai harcban

A japán hadi történelem egyik legnagyobb tömeges kamikaze – azaz „isteni szél” – akcióját a II. világháborúban hajtották végre, ez volt az úgynevezett Ten-gó hadművelet, amely a japán flotta utolsó nagy megmozdulása volt a II. világháború alatt. A hadművelet kimenetele olyannyira egyértelmű volt, hogy a benne résztvevő hajókba már csak az odaútra elegendő üzemanyagot töltöttek. A két fél veszteségei közt drámai volt a különbség. Az amerikai hadsereg 12 főt veszített a 3700 japán áldozattal szemben.

Szamuráj a tengeren

A japán tengerészet egyik legkiemelkedőbb alakja egyértelműen Jamamoto Iszoroku tengernagy volt. Apja szamuráj volt, harci szellemét fia is örökölte. Olyan csatákban irányította a haderőket, mint a Midway-i ütközet, és ő volt az, aki megtervezte a Pearl Harbor elleni támadást is.
Japán tengeri haderejének különlegességei

Veszélyes gigászok

A szigetországnak olyan hajókra volt szüksége a háború során, amelyek képesek voltak akár sok kilométerrel a kikötőktől távol is üzemelni, így gigantikus méretű naszádokat építettek. Akárcsak Godzilla, ezek az óriások is a Japán partoknál feltűnő hatalmas szörnyetegek voltak. Az elsőként megalkotott Jamato 65 030 tonnát nyomott, tűzereje pedig egészen elképesztő volt: az ágyúk 42 kilométeres hatótávolsággal bírtak.

Többfunkciós lopakodó hibrid

Jamamoto fejéből pattant ki az a szokatlan ötlet is, hogy ötvözzék a tengeralattjárót és a repülőgép-hordozót. A Pearl Harbor-i győztes csata után az admirálisban megfogalmazódott egy víz alá merülő repülőszállító ötlete, amely sokkal nagyobb pusztítást is véghez vihetett volna, mint víz feletti társai. Úgy vélte, ezzel a láthatatlan fegyverrel nagy károkat tudna okozni az ellenséges csapatoknak. Az első ilyen különleges tengeralattjáró 1944-ben készült el, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Kaigun

Tudjon meg még több érdekességet a flottáról a Kaigun: a japán császári haditengerészet című dokumentumfilmből július 8-án este 21.00 órától a DoQ műsorán!

Forrás, fotók: RedLemon

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

X-akták 11. évad 8. rész tartalma

új X-Akták
Rövid szünet után folytatódik az X-Akták 11. évada! Scully és Mulder Connecticutban egy titokzatos kultusz rítusai után nyomoznak...
Tovább

Oltári csajok 1. évad 83. rész tartalma

Oltári csajok magyar tv-sorozat
Hajnal és Karola képtelen beletörődni János sorsába, és minden követ megmozgatnak, hogy kiderüljön az igazság. Karola betegsége is rengeteg gondot...
Tovább

Éjjel-Nappal Budapest 1222. rész tartalma

Éjjel-Nappal Budapest - ÉNB
Marci még mindig nagyon meg van bántva, amiért az apja megütötte. Mivel nem hisz abban, hogy ez csak valami egyszeri alkalom volt, úgy dönt, hogy addig...
Tovább