Adatmentés házilag – az adatveszés veszélyei

A digitális fényképezőgépek és videó kamerák elterjedése után van aki mostanában szembesül azzal a problémával, hogy a tíz évvel ezelőtt CD-re, vagy DVD-re készített biztonsági adatmentés nem játszható le egyetlen optikai meghajtón sem. Ha nincs másik másolatunk, akkor sajnos örökre elvesztettük a horvát tengerparti nyaralásról, vagy a svájci síelésről készített pótolhatatlan fényképeinket, vagy azt a videót, ami gyermekünk első lépéseit örökítette meg.

A CD, DVD élettartama változó

Általában tíz évet mondanak a szakemberek egy-egy optikai adathordozó élettartamára, azaz még ennek lejárta előtt érdemes a féltve őrzött archívumunkat leellenőrizni és ha szükségesnek látjuk, akkor átmásolni. Pár évvel ezelőtt otthoni adatmentéshez jó megoldásnak tűnt a CD, vagy a DVD használata, ám ahogy csökkentek a merevlemez árak, a kapacitásuk pedig nőtt, úgy vették át az optikai lemezek szerepét.

A DVD élettartama sok mindentől függ. Van az anyagának is egy természetes öregedése és az esetleges helytelen tárolás is okozhat adatvesztést. A karcos, deformálódott lemezek szintén olvashatatlanná válnak egy idő után és a kályha feletti polc sem biztos hogy a legjobb hely nekik.

Winchester

A belső merevlemez, vagy a legelterjedtebb, USB csatlakozású külső winchester népszerűsége csúcsán jár napjainkban. Az akár egy terrabyte méretű adatok tárolására képes külső merevlemezek külön áramforrás csatlakoztatása nélkül működtethetők a laptoppal, számítógéppel, vagy egy médialejátszót is tartalmazó televíziókészülékkel.

A biztonsági adatmentés mégsem veszélytelen a winchesteren sem. Ha nem korlátozzuk valamilyen módon az írási jogot, akkor bárki letörölheti, felülírhatja féltett képeinket, videóinkat. Előfordulhat a lemezek esetén meghibásodás, ami lehet mechanikai, vagy szoftveres jellegű egyaránt. Míg a CD, DVD lemezünk írás után – az adathordozón lévő adatok tekintetében – teljes biztonságot nyújtott a vírusokkal szemben, addig a merevlemezek vírusvédelmére külön megoldást kell keresni az összes olyan gépen és eszközön, amelyhez csatlakoztatjuk.

Biztos ami biztos: négyszintű adatmentés

Adatmentés - hordozható merevlemez, DVD, vagy CD?  Melyikbe bízhatok?
Adatmentés – hordozható merevlemez, DVD, vagy CD?
Melyikbe bízhatok?

Az otthoni körülmények között elérhető és adatmentésre használható adathordozók esetében nem lehet megmondani, mikor fog meghibásodni, vagy mikor válik olvashatatlanná. Ha igazán fontosak az adatok, több másolatot kell készíteni róluk, és rendszeresen külső tárhelyre, új adathordozóra kell másolni őket.

A négyszintű adatmentést egy egész év képanyagának elvesztése után vezettem be:

Adatmentés első szint – adatvesztés valószínűsége magas

A fényképezőgépről, mobiltelefonokról rendszeresen a számítógépemre mentem a memóriakártyákon lévő képeket, fontosabb dokumentumokat. Ezt mindenképp megteszem, hiszen a monitoron élvezetesebb is nézegetni mint a parányi kijelzőkön, másrészt ekkor tudok dolgozni velük, megosztani őket, stb.

Adatmentés második szint – adatvesztés valószínűsége közepes

Ha összegyűlt egy DVD-nyi anyag, akkor kiírom lemezre a menteni valót. Kizárólag egyrétegű DVD-t használok, jó minőségűt. Írás után a lemezt olyan tartóban tárolom, amiben álló helyzetben van, azaz nem nyomja az egyik DVD a másikat.

Adatmentés harmadik szint – adatvesztés valószínűsége kicsi

Külső merevlemezre írom az adataimat. Ezt bizonyos fokig automatizáltam, egy program a számítógépemben lévő merevlemez teljes tartalmát átmásolja egy külső winchesterre. Egyszeri másolást követően már csak azt ellenőrzi beállított időközönként, hogy vannak-e új fájlok, illetve módosultak-e a korábban felmásoltak. Ha a válasz igen, akkor ezeket menti el a program.

Ingyenes szoftverek adatmentéshez

FBackup [magyar]
Paragon-Backup
Cobian

Adatmentés negyedik szint – adatvesztés valószínűsége kicsi

A dokumentumokat, képeket, videókat külső tárhelyre (FTP, vagy web) mentem. Különböző programokkal ezt is lehet automatizálni.

Webes tárhelyek – ingyen

Google drive [magyar]
SkyDrive [magyar]
DropBox

Scroll to top