Állatok rendszerezése

Az állatok rendszerezése azért fontos, mert így tudjuk azonosítani, vagy szükség esetén megkülönböztetni őket. A rendszertan, a rendszerzés tudománya, az állatok fajokba, nemekbe, családokba stb. sorolását jelenti. Cikkünkből az is kiderül, hogy mi az a binominális nómenklatúra.

Állatok rendszerezése – példa

Az állatok rendszertanának sorrendiségét egy példán keresztül tudjuk a legegyszerűbben bemutatni. Lássuk a sarki róka rendszertani elhelyezkedését! A zárójelben azt tüntettük fel, hogy a sarki róka az adott rendszertani besorolásban épp hova tartozik.

Az állatok kategóriától a sarki róka fajig

A legtágabb rendszer elem az állatok esetén – nyilván a sarki rókánál is – maga az Állatok kategória. Ezt követi a Törzs (pl: Gerinchúrosok), majd az Altörzs (pl:Gerincesek).

A Törzs után az osztályok következnek. Főosztály (pl.:Négylábúak), Osztály (pl.: Emlősök) és Alosztály (pl.:Elevenszülő emlősök).

Az osztályokat követi a Csoport (pl.: Eutheria), az Alosztályág: (pl.:Méhlepényesek), az Öregrend (pl.: Laurasiatheria), a Csoport (pl.: Ferae).

Nagyon messziről indultunk, de hamarosan elérünk a sarki rókához, ami a saját csoportján belül a ragadozók Rendjébe, azon belül a kutyaalkatúak Alrendjébe és a kutyafélék Családjába  tartozik. (Rend > Alrend > Család).

A sarki róka a kutyafélék között a rókák Nemzettségébe, az Alopex Fajtában (nemben) az Alopex lagopus faj. Alopex lagopus = sarki róka. (Nemzettség > Fajta(nem) > Faj)

Sarki róka példáján mutatjuk be az állatok rendszerezését
Sarki róka

Az állatok tudományos neve

A sarki róka tudományos neve az Alopex lagopus. Minden állat esetén igaz, hogy a tudományos név első szavát nagybetűvel írják és az állat fajtáját (nemét) jelöli, míg a második, kisbetűs szó a névben a faj. Ezt az elnevezést kettős nevezéktannak, más szóval binominális nómenklatúrának nevezzük.

A rendszertan, a rendszerezés tudománya egy svéd természettudós nevéhez, Carl von Linnéhez fűződik, aki a Systema nature ( A természet rendszertana) könyvében fektette le a rendszerezés alapjait. A XVIII. században élt tudós megalkotta a modern tudományos rendszerezés alapelveit, a rendszerezés kategóriáit és kidolgozta a modern tudományos nevezéktant, az élőlényekre alkalmazta a kettős elnevezést (binominális nómenklatúra) tudományos névként. Ma is az ő elveit és eljárását használják a biológiában.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top