Az életmentő perec legendája

Számos történet, legenda kapcsolódik a perechez, az egyik szerint majdnem megölte George W. Bush volt amerikai elnököt, egy másik szerint pedig épp hogy életet mentett. Az életmentő perec legendája.

Perec
Perec

A perecre vonatkozó írásos történeti anyagok 610-ig nyúlnak vissza. Eszerint egy olasz szerzetes kenyértésztából “a mellen összefont karokat” jelképező péksüteményeket készített, ezeket pretiolanak (“kis jutalom”, ugyanis az imádságokat jól megtanuló gyerekeket jutalmazták vele) nevezte.

A sváb eredetű legenda ennél sokkal fiatalabb, az 1470-es évekre tehető, címe: Eine Brezel rettete den Kopf, ami annyit tesz magyarul: Egy perec mentette meg a fejét! A történet lényege, hogy valami oknál fogva Gotthelf Grishaber urachi sütőmestert lefogták és az elkövetett bűnei miatt halálra ítélték.

A város grófja kedvelte a pékmestert, ezért azt találta ki, hogy amennyiben olyan süteményt készít, amin kakaskukorékolásig a nap háromszor átlátszik, akkor megmenekül! Gotthelf Grishaber szinte már a nyakán érezte a kötelet – és ebből merített ötletet! Fogta a rugalmasra gyúrt tésztát, elnyújtotta, felcsíkozta és perec alakúra hajtogatta, végül megsütötte.

A legenda szerint a pékmester eredetileg huroknak nevezte el találmányát, melynek segítségével megmenekült a haláltól…

A bevezetőben említett George W. Bush volt amerikai elnök 2002-es története egy kicsivel hétköznapibb: ő egyszerűen csak félrenyelt egy darab perecet és elájult. Pár zúzódáson kívül azonban komolyabb baja nem lett.

Kapcsolódó webhelyek:

 

Scroll to top