Böjt vagy fogyókúra: mindkettő lehet egészséges

A húsvét előtti negyven napos böjt kellős közepén arra hívjuk fel a figyelmet, hogy böjtölni is csak ésszel, egészségesen szabad!

Böjt, vagy fogyókúra: ráférne bármelyik az úriemberre...
Böjt, vagy fogyókúra: ráférne bármelyik az úriemberre…

A böjtölés más mint a fogyókúra, ám előbbi is jó eredményre vezethet az egészséges testsúlyhoz vezető úton. Ha csak a keresztény valláshoz kapcsolódó két nagy időszakban tartunk böjtöt – karácsonyt megelőző adventi négy hétre és a húsvét előtti negyven napra gondolok – már tettünk valamit az egészségünkért.

Napjainkban soha nem látott módon megromlott az étkezések minősége, gyorsan, kapkodva eszünk egészségtelen ételeket, melyeket aztán tudománytalan magyarázatokkal még meg is tudunk indokolni. Az egyik ilyen álságosság, hogy nagyapáink zsíros szalonnát ettek reggelire, több liter bort ittak és nem sajnálták a fűszereket, erős paprikát az ételekből.

Ebben persze van igazság, de azt mindig hozzá kell tenni, hogy őseink napjuk nagy részét szabad levegőn, nehéz fizikai munkával töltötték, melyhez egyrészt szükség volt a nehéz, erős ételekre, emellett pedig azt ették ami volt, ha szalonna akkor azt, ha zsíros oldalas, akkor azt.

Manapság ha valaki elfogyasztja reggelire, vagy vacsorára az ujjnyi vastag szalonnát, akkor utána leül az íróasztal mögé, vagy megnézi a televíziót. Míg nagyapáinknak délután négy, öt körül volt a vacsoraidő, addig manapság nem ritka, hogy este nyolc után ülnek asztalhoz a családok…

Grillezett oldalas receptje a Csibészke magazinbanA böjt vallásos körökben a test sanyargatásának és megtisztulásának egyik fontos folyamata és nem csak a keresztény egyházra, más vallásokra is jellemző tevékenység.

A szervezet böjt idején – annak kezdeti szakaszában – felfrissül. Ez azért van, mert amikor eszünk, akkor úgynevezett hasi vérbőség keletkezik, vagyis a vér a has környékére koncentrálódik. Böjt idején több vér jut az agyba, így a gondolkodás jobb, frissebb ebben az időszakban. A böjt vége felé ez már nem igaz, mivel a szervezet már az evésre készül.

Böjtölni, azaz semmit sem enni? Nem!!! Az emberek egy része azt gondolja, hogy a teljes koplalás jó, pedig nem így van: a fogyókúra is akkor jó, ha kap a szervezet táplálékot, de nem azt és nem annyit, mint korábban. A böjtölés időszaka alatt is mozogni kell, nem lehet otthon, a  sötét szobában böjtölve várni annak hatását.

A helytelen táplálkozás az egészségre ártalmas is lehet. És itt nem csak a zsíros, cukros és hasonló ételek mértéktelen zabálására, hanem a korábbi étrend felhagyására, a teljes böjtre is gondolok. A böjt, a vegetáriánus étkezés jó hatással van a szervezetre, az izmokra, ha odafigyelünk arra mit eszünk és mennyit mozgunk mellette.

Zöldséges rizottó receptje a Csibészke magazinbanMit lehet enni húsvéti böjt idején? Alapjában véve szinte mindent,de húst csak nagyon keveset. Szigorú böjtöt a katolikus egyház hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő. Ezen a két napon az a szabály, hogy a 18 és 60 év közötti hívek a nap folyamán háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól! Ezen a két napon és a nagyböjt többi péntekjén a felnőttek egyáltalán ne fogyasszanak húst.

 

Scroll to top