Bővült a tiltott dizájner drogok listája

Ettől a héttől újabb négy pszichoaktív anyag került be a dizájner drogok közé, az úgynevezett C listára, így ezek lefoglalása eseten is eljárhat a rendőrség – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A dizájner drogok esetében a gyors jogalkotás az egyik legfontosabb, hiszen versenyfutás alakult ki az új összetételű szerek felbukkanása és a büntethetőség hatályba lépése között. A magyar kormány Európában az elsők között reagált az új pszichoaktív anyagok – közismert nevükön dizájner drogok – széleskörű megjelenésére, amikor törvényben szabályozta a pszichoaktív anyagok fogalmát. 2012-ben pedig megjelent az a rendelet, amely alapján tiltólistára kerültek ezek a szerek. A lista folyamatos bővítése állíthatja meg az újabb és újabb típusú kábítószerek elterjedését.

Hogy pontosan mik azok a dizájner drogok, arról itt írtunk bővebben!

A dizájner drogok viszonylagos olcsóságuk mellett rendkívül gyorsan bukkannak fel újabb és újabb verziókban, nehezen kiszámítható, veszélyes hatásokat okozva. Az elmúlt időszakban is már számtalan tragédia okozójává váltak a kábítószerek. A módosítás nagyobb biztonságot garantál a fiataloknak és családjaiknak, illetve lehetővé teszi a drogkereskedőkkel szembeni hatékonyabb fellépést.

A Nemzeti Drogellenes Stratégia több módszerrel küzd a drogok ellen. Ennek része a megelőzés, a felépülés segítése és a kábítószer kereskedőkkel szembeni szigorú fellépés is. A jelenlegi jogszabály módosítással közelebb kerültünk ahhoz a célhoz, hogy egyetlen fiatal se essen áldozatául a kábítószereknek.

Kapcsolódó jogszabály

  • 66/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet a kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, valamint az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról ( 1. melléklet C. jegyzék)

Felhívjuk figyelmét, hogy cikkünkben hivatkozott jogszabály hatályos állapotát megtalálja a Nemzeti Jogszabálytárban, melynek használata ingyenes! Amennyiben valamelyik témánk felkeltette az érdeklődését, mindig a hatályban lévő rendelkezéseket olvassa hozzá!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top