Elefántok a Veszprémi Állatkertben!

Elefántok érkeztek Veszprémbe! Épp ideje volt, hisz a veszprémi vadasparkban 2006 óta nem volt elefánt. Másfél napi utazás után egy hetven tonnás daru segítségével foglalta el új kifutóját szerda reggel a veszprémi állatkert három új elefántbikája.

Török László, a veszprémi állatkert igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy Nuka, Dinkar és Félix, a három fiatal ázsiai elefántbika közül kettő Osnabrückből, egy pedig Hannoverből érkezett Magyarországra.

Az ázsiai elefántok a világ második legnagyobb testű állatai, csak afrikai rokonaik előzik meg őket a sorban. A kifejlett elefántbikák súlya akár az 5 tonnát is elérheti! Gyakran indiai elefántként nevezik őket, de India mellett más ázsiai országban is őshonosak.

Az elefántok becsalogatását hétfő reggel kezdték el Osnabrückben, ahol Nukát és Dinkart helyezték el a speciális, fűtött szállítójárműbe. Délben indultak Hannoverbe, ahol Félix is csatlakozott hozzájuk. A több mint ezer kilométeres úton 4-4,5 óránként tartottak pihenőt, ilyenkor ellenőrizték az állatokat, megitatták és megetették őket. A hétfő estét a drezdai állatkertben töltötték, majd Prága érintésével kedd este tíz órakor érkeztek meg Veszprémbe.

Az egyik állatápoló, Lódi Róbert már napokkal ezelőtt elutazott Németországba, hogy elkezdjen megismerkedni az állatok szokásaival, tulajdonságaival. A három elefánt közül a legjátékosabb és legkíváncsibb Dinkar. A legidősebb, Nuka megfontoltabb, Félix pedig emberekhez szokott, kimondottan barátságos elefánt.

Török László közölte, hogy a következő 10-12 nap a beszoktatás ideje lesz, ezalatt ismerkednek meg az elefántok a többi dolgozóval, a környezettel és a takarmánnyal. Az állatkert igazgatója elmondta, hogy jelenleg három elefántápoló gondoskodik az állatokról, de a csapat bővülésével a munkatársak száma is növekedhet.

Az igazgató korábban elmondta, hogy a 180 centiméter magas, négyéves fiatal bikák féltestvérek, akik a veszprémi állatkertben – mint a természetben – külön csapatot alkotva csordában élhetnek. A tervek szerint 2016-ban az állományt tovább bővítve egy tenyészcsapatot alakítanak ki a veszprémi vadasparkban.

2014 tavaszán kezdődött meg a veszprémi állatkert fennállásának eddigi legjelentősebb fejlesztése, amelynek legimpozánsabb eleme az elefánt park. Külső medencével és zöldszigetekkel tarkított, 5400 négyzetméter nagyságú külső kifutó és egy 1100 négyzetméter alapterületű, belső látogatói térrel rendelkező ház várta az új lakókat.

Almával kinálják Nuká és Dinkart, a Veszprémi Állatkert új ázsiai elefántbikáit az állatkert elefántházában 2014. szeptember 24-én. Három ázsiai elefántbika érkezett Németországból a veszprémi állatkertbe. Nuka, Dinkar és Félix, a három fiatal bika közül kettő Osnabrückből, egy pedig Hannoverből érkezett Magyarországra.
Almával kinálják Nuká és Dinkart, a Veszprémi Állatkert új ázsiai elefántbikáit.

MTI 2014.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top