Eléri az ebolajárvány Magyarországot?

Az egészségügyi világszervezet pénteken nemzetközi vészhelyzetet hirdetett ki az egyre jobban terjedő ebola miatt. Mekkora a valószínűsége, hogy Magyarországra is elér a fertőzés?

Ebola vírus
Ebola vírus

Kicsi a valószínűsége, hogy a nyugat-afrikai ebolajárvány eléri Magyarországot- ezt az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezetője, Kis Zoltán mondta a Kossuth Rádióban. A fertőzéses betegségben február óta majdnem ezren haltak meg négy nyugat-afrikai országban. Az egészségügyi világszervezet még pénteken nemzetközi vészhelyzetet hirdetett ki a járvány miatt.

Az interneten terjedő képekkel próbálják felhívni a figyelmet az ebolajárványra Nigériában, ahol szombaton szükségállapotot hirdettek. Afrika legnépesebb országában eddig már ketten vesztették életüket a vérzéses láz miatt és hét további, Ebola-vírussal fertőzött beteget kezelnek.

A helyiek közül sokan még most sem veszik komolyan a vírus terjedését. Ugyanakkor vannak olyan lakosok is, akik szerint mindent meg kell tenni a járvány megfékezésére. Szerintük az internet az egyik lehetséges fórum arra, hogy felhívják a figyelmet a halálos betegségre.

Február óta már majdnem ezren haltak meg a járványban Nyugat-Afrikában. De már Spanyolországban és az Egyesült Államokban is kezelnek ebolás betegeket. Utóbbiak egy kísérleti terápiát kaptak, amire jól reagált a szervezetük.

A kutatók szerint viszont minimum egy évbe telik, mire az Egyesült Államokban kifejlesztett ebola elleni vakcinát bevethetik Nyugat-Afrikában.

“Azt eddig is tudtuk, hogyan viselkedik a vírus a kémcsövekben és a kísérleti egerek szervezetében, most a humán vizsgálatok jönnek.” – magyarázza az oltóanyag kifejlesztésén dolgozó a SCRIPPS Kutató Laboratóriumban dolgozó virológus, Erica Ollman Saphire. A kutató hozzátette: az Egyesült Államokban végzett tesztek nem feltétlenül mutatják meg előre, hogy mi történik majd Afrikában. Egyelőre ugyanis,- valamilyen tisztázatlan okból – a vakcina más hatást vált ki az afrikaiak szervezetében, mint az amerikaiakéban.

Egészségügyi vészhelyzet

A WHO még pénteken egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai ebolajárványt. Erre a 2009-es sertésinfluenza-járvány óta nem volt példa. Az elmúlt napokban, Európában is több Ebola-gyanús beteget vizsgáltak az orvosok.

Kis Zoltán az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezetője – aki tavasszal az ebola-sújtotta Guineában járt- a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy kicsi a valószínűsége, hogy a nyugat-afrikai ebolajárvány eléri Magyarországot. De azért komolyan kell venni a fenyegetését. Elmondta, kicsi az esélye annak is, hogy világjárványt váltson ki. Hozzátette, a WHO és más nemzetközi szervezetek is 100 millió dollárt fordítottak arra, hogy ez megállítható legyen.

Az Ebola testnedvekkel, vérrel és nyállal terjed. Fejfájás, magas láz, súlyos hasmenés, majd hányás követi. Az Ebola ellen egyelőre nincs védőoltás, a fertőzött betegek mintegy fele meghal.

Fontos tudnivalók az ebolával fertőzött területre utazóknak.

Forrás: hirado.hu

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top