Élősködők a kutyán: a kullancs és a bolha

Élősködők a kutyánA kutya leggyakoribb külső élősködői a kullancs és a bolha. Összeszedtük néhány fontosabb jellemzőjüket, hogy hatékonyabban tudjunk védekezni ellenük!

A kutya lehet bármennyire ápolt, bárhogy is vigyáz rá a gazdi, a paraziták mégis megtapadhatnak a szőrzetén. Ezért fontos, hogy gyakran vizsgáljuk át a kutya szőrzetét, különösen akkor, ha feltűnően nyugtalan, sokat vakarózik a kutya.

Cikkünkben a két leggyakoribb külső-, azaz a bőrön kívülről támadó élősködővel foglalkozunk: a kullanccsal és a bolhával.

Kullancs

A kullancs nem csak a fás területeken, de füves mezőkön, árokpartokon is megtapadhat a kutyán. Ha már ott van, akkor a szájával beleharapdálja magát az állat bőrébe és teleszívja magát a vérével. Ha ez megtörténik, akár borsó nagyságúra is megnőhet az apró parazita. A kullancs veszélyes betegségek terjesztése miatt is veszélyes, ezért ha már megtörtént a baj, gondosan távolítsuk el! Apró csavaró mozdulatokkal próbáljuk meg egyben kihúzni a kutyából!

Védekezés a kullancs ellen

Legjobb, ha még idejében észre vesszük, azaz nem engedjük, hogy beegye magát, séta után keféljük ki kedvencünk szőrzetéből. Vannak kullancs-, illetve bolha távol tartására szolgáló nyakörvek, ezek elvileg minden kisállatboltban beszerezhetők. Létezik gyógyszer is, mely pár hónapig úgy jelent védettséget, hogy megöli a kullancsot: ez nem tartja távol a kutyától, ám ha megszívja a gyógyszerrel kezelt kutya vérét, akkor hamarosan elpusztul. Végezetül a kullancs terjesztette betegségek ellen kutyák részére is létezik védőoltás.

Bolha

A bolha gyorsan mozog a kutya szőrzetében, a kölyköket gyakrabban támadja meg, mint az idősebb kutyát. Vörösesbarna színű, hosszú lábú élősködő, táplálékszerzés szempontjából keresi fel kutyánk testét. Az előbb említett bolhairtó nyakörv segít távol tartani kedvencünktől. A bolhacsípés allergiás tüneteket okozhat, erős vakarózás esetén gyanakodhatunk arra, hogy bolhás a kutyánk. A bolha terjeszti a kutyákra veszélyes fonalférget. Ha szabad szemmel nem vesszük észre, akkor a kutyából kifésült szőrzetet tegyük egy fehér felületre (rongy, papír zsebkendő, stb.) így könnyebben észre vehetjük az élősködőt, illetve az ürüléke okozta véres nyomot. A bolha gyakran a kutya szőrén hagyja apró, fekete ürülékét.

Védekezés a bolha ellen

A különleges nyakörv mellett többféle bolhairtó kapható a kereskedelemben. Ha bolhás lett a kutya, akkor fontos, hogy ne csak az állatot kezeljük le, hanem a környezetét is tisztítsuk meg, a szőnyegét porszívózzuk ki! Így megakadályozhatjuk, hogy a kutya fekhelyén lerakott peték kikeljenek.

Bármilyen élősködő támadja meg kedvencünket, érdemes megmutatni állatorvosnak és kikérni a kezelést illetően a véleményét!

A felelős kutyatartás elengedhetetlen része, hogy ügyelünk házi kedvencünk egészségére. Amennyire tudjuk, megvédjük az élősködőktől, illetve ha elkéstünk ezzel, akkor megszabadítjuk tőlük.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top