Emberevő vadállatok

Emberevő vadállatok kapcsán elsősorban a vadmacskák, a hüllők és a cápák jutnak eszünkbe. Miért eszik embert a vadállat? A húsa miatt, vadászösztönből, vagy valami más az oka?

Meglepő, de legtöbb ragadozó szívesebben eszik mást, mint embert!

Emberevő vadállatok

Emberevő vadmacskák

A tigris, a jaguár, az oroszlán vagy a párduc egyaránt emberevő hírében áll, holott a nagymacskáknak nem az ember jelenti a fő fogást sőt csak ritkán támadnak emberre élelemszerzés céljából. Ha ez mégis megtörténik, annak csupán az az oka, hogy annyira idős már az állat, hogy egyéb zsákmányt képtelen magának szerezni, annyira éhes, ha már azt sem bánja, ha embert kell ennie, illetve ezt tanulta vadászó szüleitől. Egy oroszlán például a rossz foga miatt állt rá az emberhúsra: azt könnyebben tudta harapni, mint a kafferbivaly vastag bőrét.

Bármi is készteti ezeket a vadállatokat az emberevésre, az biztos, hogy az ember alapvetően nem tartozik a vadmacskák kedvelt tápláléka közé.

Emberevő vadállat - néha az oroszlán is eszik embert

Emberevő hüllők

A komodói varánusz – más néven komodói sárkány – a világ legnagyobb gyíkja, az indonéz szigetvilág rettegett ragadozója akár 3,5 méterre is megnőhet. A rendkívül veszélyes hüllő több esetben is elragadott és megevett embereket. Csúcsragadozó lévén az embert ugyan olyan zsákmányállatnak tekinti, mint bármelyik más állatot. A komodói varánusz nem csak azért veszélyes mert emberevő, hanem csupán a harapása is halálos lehet az emberre nézve. A szájában lévő mérgező anyag a vérrel keveredve pár napon végez áldozatával.

Az óriáskígyók (anakonda, piton) szintén megeszik és meg is emésztik az emberhúst. Az emberevő óriáskígyó előfordulása ritka, csak az éhezés kényszeríti arra, hogy embert egyen. Négy éve bejárta a világsajtót a hír, miszerint hajtóvadászatot indítottak indonéz falusiak egy hétméteres óriáskígyó után, amely megölt egy kisfiút Szumátra szigetén.

krokodil
A krokodilnak az ember ugyan olyan zsákmány, mint mondjuk egy kecske

A krokodil köztudottan emberevő hüllő, a komodói varánuszhoz hasonlóan nem tesz különbséget az ember és egyéb zsákmány között. Burundiban, Ugandában és rengeteg más helyen fogtak már be olyan krokodilt, amelyik több embert is elfogyasztott.

Emberevő cápák

A többszörös Oscar-díjas Cápa (Jaws) című 1975-ben bemutatott horrorfilm Peter Benchley regénye alapján készült Steven Spielberg rendezésében. A filmrajongók a legfélelmetesebb horrorfilmek között tartják számon.

A tengerek, óceánok veszélyes ragadozói – ahogy azt a Cápa filmekből (lásd keretes írásunkat!) tudhatjuk – a fürdőzők rémei. Van hogy a cápa „csak” beleharap áldozatába vagy leharapja egyik végtagját, de előfordul, hogy gyilkos játékot űz áldozatával és azután falja fel. Először megragadja és a víz alá rántja, majd többször a levegőbe hajítja az addigra már csonkolt, de még élő emberáldozatát.

A cápák általánosságban nem tekintik tápláléknak az embert, a támadásoknak egyszerűen ösztönös viselkedési okai vannak. Egyes fajok mindent megtámadnak a vízben ami mozog, más emberevő cápák kiprovokálás révén lesznek azzá: volt hogy a búvár egy jobb fotó kedvéért elkezdte böködni a cápát…

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top