Filmek Donald Trumpról és a nagy válságról

Amióta Donald Trump megnyerte az elnökválasztást hihetetlen mértékben megnőtt iránta az érdeklődés. Kevesen tudják, de már film is készült róla. Ebben a cikkben erről és más nagy ingatlanpanamás filmekről írunk.

Donald Trump az ingatlanmágus

Donald Trumpot január 20-án iktatják be, mint amerikai elnököt. Idehaza kevéssé ismert, de Amerikában szinte mindenki ismeri. Csak a nevéhez fűződő jogokból évente 280 millió dollárt tesz zsebre. Készült már róla társasjáték, de van a nevével fémjelzett nyakkendő, vodka, sőt még egyetem is.

Donald Trump vagyonát elsősorban az ingatlanügyeinek köszönheti. Elsősorban ezt járja körül a 2005-ben készült Trump Unauthorized c. film is, amit magyarul a Donald Trump: az ingatlanmogul és médiakirály c. forgalmaztak. A 84 perces film életrajzi drámaként van kategorizálva, de ez ne ijesszen meg senkit, a film könnyen fogyasztható.

De nem ez az egyetlen film, ami a ingatlanügyekről szól. Sokkal érdekesebb ennél a Nagy Dobás c. film, ami az amerikai jelzálogválságot dolgozza fel.

A Nagy Dobás

Még mindannyian emlékezhetünk arra, hogy 2007-ben a Lehman Brothers csődjével útjára indult a 2. század legnagyobb gazdasági válsága. De hogy mi ált pontosan e mögött? Nos, nem más, mint egy vágy egy nagy házra. A gond csak az volt, hogy ez a vágy minden amerikai szívében ott dobogott.

A film nem könnyen emészthető, de részletesen bemutatja azt a folyamatot, amely a nagy válságig vezetett. Azt hogy hogyan hiteleztek felelőtlenül a bankok, hogy hogyan használták fel fogyasztásra a jelzálog alapú hiteleket az amerikaiak, és hogy hogyan ismerték fel a pénzügyi zsenik, hogy ezek mögött időzített bomba ketyeg, és hogyan hoztak létre olyan pénzügyi terméket, amely ezek bukására fogad.

A film szemnyitogatható lehet. Bár nem Magyarországon játszódik, de jó látni, hogy működik Amerikában a hitelezés, és hogy mindez hogyan hatott ki ránk. És talán elgondolkodunk azon, hogy a mostani magyarországi ingatlanpiaci Boom, milyen kockázatokat rejt.

A filmben olyan neves színészek bukkannak fel, mint Brad Bit, Ryan Gosling, vagy éppen Christian Bale. A film az utóbbi évek legjobb gazdasági filmje, éppen azért mert a nem beavatottak számára is érthető. Talán lehet fanyalogni azon, hogy mag a afilm közgazdaságilag nem teljesen helytálló, de a lényeg érthető és igaz.

Akit jobban érdekel a gazdasági válság igazi mélysége azok számára inkább a dokumentumfilmeket ajánljuk. Az Inside Job c. film dokumentumfilmes Oscar díjat is kapott, tehát nem lehet rossz választás, de nem ez az egyetlen dokumentumos film a válságról és az ingatlanpiaci háttérről.

A Válság a Wall Streeten vagy a Margin Call szintén a válság okait boncolgatja, de ezek már nehezebben emészthetőek. Talán érdemes elsőként a nagy dobást megnézni, és ha képbe kerültünk, akkor jöhetnek a nagy mélységek a dokumentumfilmekkel.

Egy dologban biztosak lehetünk. Nem mosolyogva jövünk majd ki a moziból és jobban elgondolkodunk hiteleinken is. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az ingatlanügyek, vagy a hitelezés rossz dolog lenne. A gond, mint mindig a spekulációval és a kapzsisággal van. Ami a legutóbbi válságot is kirobbantotta.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top