Glasgow: ebola fertőzéssel kezelnek egy beteget

Újabb ebola vírussal fertőzött beteget találtak Európában. A fertőzött ápolónő Afrikából tért haza Casablanca és London érintésével. Keresik a járatok utasait, akikkel a beteg a hétvégén együtt utazott. 2014. december 29., hétfő (MTI)

Tudjuk, hogy az ebola már rég kilépett Afrikából, mégis aggodalommal figyeljük az újabb európai megbetegedésekről szóló híreket. A legújabb információ szerint ebolafertőzéssel kezelnek egy beteget a skóciai Glasgowban. A pácienst hamarosan Londonba, az ebolafertőzöttek kezelésére kialakított kórházi részlegbe szállítják, és felkutatják azokat az utasokat, akikkel a beteg a hétvégén együtt utazott.

Ebola-vírus Afrikában

A skót kormány hétfői esti bejelentése szerint a fertőzött egy ápolónő, aki az ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai Sierra Leonéból tért haza vasárnap este, Casablanca és London érintésével.

A beteg hétfőn észlelte magán a fertőzés első tüneteit, ezután vizsgálatoknak vetették alá, és hétfő este kimutatták szervezetében az ebolavírust. Ezután egy skóciai kórház elkülönítő részlegére szállították és megkezdték kezelését.

A beteg a londoni Heathrow repülőtérről vasárnap késő este, a British Airways légitársaság BA1478-as számú járatával utazott Glasgowba.

A skót kormány kéri mindazokat, akik ezen a járaton utaztak, hogy a Nagy-Britanniából hívható 08000 858531-es telefonszámon értesítsék az egészségügyi hatóságokat. A British Airways repülőgépén 71-en utaztak.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfő esti edinburghi sajtóértekezletén kijelentette: “ésszerű elővigyázatossági intézkedésként” a skót egészségvédelmi szervezet (Health Protection Scotland, HPS) felkutatja azoknak a járatoknak az utasait, akikkel a beteg a Casablancából Londonba, illetve a Londonból Glasgowba tartó repülőgépeken együtt utazott.

Az utasokkal a HPS szakértői kapcsolatba lépnek, és “megfelelő tanácsokkal” látják el őket.
Nicola Sturgeon közölte azt is, hogy az ebola vírussal fertőzött beteget hamarosan a londoni Royal Free kórházba szállítják át. Nagy-Britanniában ezt a kórházat jelölték ki és szerelték fel az ebola fertőzöttek biztonságos elkülönítésére és kezelésére.

Itt kezelték augusztusban az első brit ebola fertőzöttet is. A fiatal férfit – aki egy jótékonyság szervezet egészségügyi szakértőjeként az ebola járvány leküzdésében segédkezett a helyi hatóságoknak – már betegen szállították haza a brit királyi légierő különlegesen kialakított kórházrepülőgépén ugyancsak Sierra Leonéból. A páciens néhány hét múlva gyógyultan távozott.

A most megbetegedett egészségügyi dolgozó az első brit állampolgár, akin már hazaérkezése után jelentkeztek az ebola fertőzés tünetei.

A skót kormányfő hétfő esti sajtótájékoztatóján jelenlévő egészségügyi szakértők hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a betegség nagy-britanniai továbbterjedésének veszélye “elhanyagolható”, mivel a fertőzött ápolónő kezelése a tünetek jelentkezésének rendkívül korai szakaszában elkezdődött, és a vírus egyébként sem terjed közvetlenül a levegőn keresztül.

A legnagyobb brit repülőtereken – köztük a londoni Heathrow-n is, ahol a beteg ápolónő vasárnap este átszállt a Glasgowba tartó járatra – október közepe óta szűrik a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket, de a brit egészségügyi hatóságok is elismerték annak idején, hogy e gyors szűrésekkel aligha lehet hatékonyan megelőzni az ebolavírus nagy-britanniai megjelenését.

Sally Davies angol-walesi tiszti főorvos a szűrés októberi megkezdése előtt kijelentette, hogy a következő hónapokban előfordulhat “néhány” ebolamegbetegedés Nagy-Britanniában, a brit lakosságot fenyegető kockázat azonban továbbra is alacsony.

Forrás: MTI

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top