Használt Renault-k: Clio, Megane, Scenic

Használt Renault-k: Clio, Megane, ScenicA Renault márka mindig is népszerű volt a magyar vásárlók körében, legyen szó akár használt, akár új gépjárműről. Cikkünk tárgya a kiskategóriás Clio, a kisméretű családi autónak szánt Mégane és a kompakt MPV (multifunkciós jármű) kategóriába tartozó Scénic.

Renault Clio

A Clio az R5-ös utódjaként került a piacra 1990-ben. A nagy sikerű modell idén már a negyedik generációjánál jár. Első generációjából rengeteg olcsó, ám nem megfelelően karbantartott, széthajtott és problémás példányt találhatunk. A maga idejében megbízható és jó hírnevű típus volt, hibái elsősorban a szervizek hiányéból fakadnak. A jó állapotú példányok ára sem nevezhető eget rengetőnek, ezért kispénzű vásárlók számára jó választásnak bizonyulhat, amennyiben a szükséges karbantartási feladatokat komolyan veszik – írja a carsontheweb.com

A második generáció sokban hasonlít az elsőhöz, átlagosan 500 ezer és egymillió forint között találhatunk belőle használt példányokat. Az elektromos rendszer terén ugyan gyakoriak a meghibásodások, de a többi komponens kis odafigyeléssel sokáig kiszolgálhat minket. A Clio-k esetében az 1.5-ös DCI motorokkal nagyon vigyázni kell, hiszen hozzá nem értő kezekben sok problémával szembesülhetünk a kis fogyasztású konstrukció esetén, azonban egy kikímélt és megfelelően szervizelt példánnyal jól járhatunk.

Alacsonyabb költségeken juthatunk tehát Clio-hoz, viszont széles választékban találhatunk az online aukciós portálokon ebből a típusból.

Renault Mégane

A 19-est leváltó típust 1996-tól forgalmazták, a Clio-hoz hasonlóan már negyedik generációjánál tart. Az 1996 és 2003 között gyártott első és második generációs Mégane-ok esetén szintén megjelenhetnek a Clio-hoz hasonló műszaki meghibásodások. Azonban ha erre ügyelünk, megbízható és szerethető autóknak bizonyulnak, rendszeres karbantartási feladatok betartása mellett.

A második generáció már számos komoly problémával rendelkezik, legyen szó motorokról, beltéri elemekről és az elektronikus rendszer minősége sem javult az előző generációhoz képest.

Renault Scénic

A Scénic a Mégane-ból származó multifunkciós családi jármű, amely az előző két típussal ellentétben igen tágas beltérrel rendelkezik. Számos közös vonással rendelkeznek, de a cikk kapcsán megkérdezett szakértő véleménye szerint jóval problémásabbak azoknál.

Sajátos felépítésüknek köszönhetően a motorhoz való hozzáférés hosszadalmas művelet, így a szervizköltségek igen magasra szökhetnek. Az idősebb darabok koruknál fogva egyre több hibalehetőséggel rendelkeznek, főként az alulmotorizált példányok esetében nagy a kockázata egy komolyabb beavatkozást igénylő szervízelésnek.

Melyik Renault érdemes választani?

Mint látható a felsorolt 3 típus közül mindegyik esetben találkozhatunk problémásabb darabokkal. Elmondható ugyanakkor, hogy a rendszeres szerviz és a karbantartási idők megbízhatóvá teszik a járműveket. Fontos ugyanakkor, hogy felkészültségünkhöz mért Renault változatot válasszunk. A műszaki dolgokhoz kevésbé húzódóknak is fontos ügyelniük a szervizre. Ez nem csak a Renault tulajdonosok esetén fontos, viszont a francia gyártmány kedvelői között fokozottan ügyeljünk erre.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top