Házi kedvencet a nyaralásra: állatútlevéllel

Hamarosan megkezdődik a nyaralási csúcsidőszak, sokan indulnak úgy útnak, hogy magukkal viszik házi kedvenceiket: kutyájukat, macskájukat. Összefoglaljuk a házi kedvencek utazására vonatkozó fontosabb Uniós előírásokat.

Állatútlevél kutyának, macskának, vadászgörénynek
Foltos már utazhat külföldre – állatútlevéllel

Uniós ország állampolgáraként a külföldi útjára akkor viheti magával  macskáját, kutyáját, illetve vadászgörényét, ha utazás előtt kiváltja kedvence számára az európai állatútlevelet. Az állatútlevelet a megfelelő engedéllyel rendelkező állatorvosok állíthatják ki. Az okmány igazolja, hogy az állatot beoltották veszettség ellen, és hogy az oltás még érvényes.

A kisállatok utaztatása természetesen a nem kereskedelmi célú szállítást jelenti ebben a cikkben, ezért fontos megemlíteni, hogy legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak!

Bővebben az állatútlevéről itt olvashatnak!

Kutya, macska, vadászgörény

Az uniós állatútlevelet az általános szabályok szerint csak kutyák, macskák és vadászgörények számára lehet kiváltani. Ha valaki más állatfajt – pl.  pockot vagy papagájt – tart kedvtelésből, akkor utána kell néznie, hogyan rendelkeznek a vonatkozó tagállami szabályok a kérdéses állat ki-, illetve beutaztatásáról.

Nem elég csak kiváltani!

Az állatútlevél igazolásul szolgál arra is, hogy kedvencünk a védőoltásokat megkapta. Ha az útlevél kiváltása után védőoltást kap az állat, akkor az állatútlevélbe azt be kell jegyeztetni az állatorvossal is!

Galandféreg elleni kezelés

Ha ön házi kedvencével Finnország, Írország, Málta vagy az Egyesült Királyság területére utazik, az állatot előzetesen kezeltetnie kell az Echinococcus galandféreg ellen a következők szerint:

  • a kezelést állatorvosnak kell elvégeznie legalább 24, de legfeljebb 120 órával a Finnországba, Írországba, Máltára, illetve az Egyesült Királyságba történő beutazás tervezett időpontja előtt, és
  • az állatorvosnak az útlevél megfelelő rovatának kitöltésével igazolnia kell, hogy a kezelést elvégezte.

Azonosítók használata

Csak akkor viheti magával házi kedvencét más uniós országba, ha az állat rendelkezik beültetett elektronikus mikrochippel vagy 2011. július 3-a előtt készült, tisztán olvasható tetoválással. Az azonosító kódjának meg kell egyeznie az állatútlevélben megadott kóddal.

Egyéb állatok és növények

Ha az Európai Unión belül másik tagországba utazik, jogában áll állatokat, növényeket – valamint állati és növényi eredetű termékeket – magával vinnie. A legtöbb EU-tagállam azonban szigorúan szabályozza a veszélyeztetett állat- és növényfajok, illetve a belőlük származó árucikkek szállítását. Bizonyos fajok esetében a szállításhoz engedélyt kell beszerezni.

Ha Ön egy adott fajra vonatkozóan szeretne a hatályos szabályokról tájékozódni, segítségére lehet a vadon élő állatok és növények kereskedelmével kapcsolatos uniós adatbázis. Magyarországon a CITES végrehajtásáért felelős hatóságnál is érdeklődhet arról, hogy a birtokában lévő állat-, illetve növényfaj szállításához be kell-e szereznie engedélyt. A CITES a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény.

A CITES magyar weboldala itt érhető el!

Ha valahol állatbetegség üti fel a fejét, a hatóságok helyi korlátozásokat léptethetnek életbe az élő állatok és az állati eredetű termékek szállítására vonatkozóan. Ezért állatok szállítása előtt feltétlenül vegye fel a kapcsolatot az illetékes állat-egészségügyi hatóságokkal!

A házi kedvencek kereskedelmi célú nemzetközi szállításáról, illetve a harmadik országba történő utaztatásáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának weboldalán olvashatnak!

Forrás: http://europa.eu

Scroll to top