Háziállat a lakásban

Kutya a lakásbanAz állatoknak nem természetes környezete egy lakótelepi lakás, azonban megfelelő gondoskodás mellett boldoggá tehetjük kedvenceink életét még egy aprócska lakásban is. A legnépszerűbb lakásban tartott állatok a kutya és a macska, de jócskán laknak egy fedél alatt gazdáikkal díszmadarak, díszhalak és más egzotikus állatok is. Mire figyeljünk a lakásban tartott háziállatok esetében? Megpróbáltuk összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat.

A társasházban élők vegyék figyelembe, hogy a lakóközösség szabályozhatja, hogy ki mennyi és milyen állatot tarthat a lakásában. Sajnos fordulnak elő szélsőséges esetek, így azt kell mondjuk, ez a szabályozás nem felesleges. Aki háziállatot tart, törekedjen arra, hogy ezzel a körülötte élőket semmilyen módon ne zavarja!

Csak és kizárólag olyan háziállatot fogadjunk be a lakásba, amit hosszabb idő múltán is szívesen gondozunk majd! Nézzünk utána, hogyan kell gondoskodni az adott állatról, hogyan és mennyit kell tisztítani a helyét, kell-e a kellemetlen szaga miatt a lakásban szellőztetni, stb. Egy kanári, egy terráriumban tartott hüllő, vagy egy tengerimalac is folyamatos gondoskodást igényel, ne higgyük azt, hogy könnyebb lakásban tartani, mint például egy kutyát.

Abban a családban, amelyikben gyermekáldás várható a közeljövőben, semmi esetre sem célszerű háziállatot fogadni. A baba érkezése amúgy is megváltoztatja a család életét, kerüljük el, hogy a gyerekvállaláskor kénytelenek legyünk megválni kisállatunktól.

A rágcsálók nappal a fészkükbe kucorodva alszanak, így kínzás nekik, ha onnan előcibálva babusgatjuk őket. A kanárik, papagájok kalitkájának környékét takarítani kell, nem beszélve arról az esetről, amikor kiengedjük őket kicsit röpködni a lakásban  és „lepottyantják” a drága szőnyeget. Ha meg nem engedjük ki madarainkat a kalitkából, azzal kínozzuk őket. Ha a hüllőnknek szánt rovar eleség a legváratlanabb helyen bukkan fel a lakásban, azon sem szabad csodálkozni…

Háziállatok a lakásban

Mi a helyzet az akváriummal? A halakat etetni, az akváriumot folyamatosan tisztítani kell. Ha nem tartjuk tisztán díszhalaink helyét, akkor a lakásba csempészet kicsi vízi világ pár hónap alatt posvánnyá változik. Persze vannak már vállalkozások, akik vállalják az akváriumok rendszeres karbantartását, de akkor mi minek veszünk állatot, ha nem magunk gondoskodunk róla?

A kutya lakásban tartása folyamatos törődést igényel. A kiválasztás során dől el, hogy képes lesz-e az eb megszokni a bezártságot, vagy sem, ezért semmi esetre se vegyünk vadászkutyát, vagy pásztorkutyát a lakásba, és a nagy testű fajták sem érzik magukat jól egy szűk helyen bezárva. A nagy mozgásigényű ebeknek kínzás a hosszan tartó tétlenség, amin a napi rendszeres séta sem segít. Gondoljunk bele, hogy egy-egy ilyen kutya a szabadban naponta akár több tíz kilométert is megtesz megerőltetés nélkül, egy-két órás séta meg sem kottyan neki. Nagy igazság, amit a „Csodálatos kutyadoki” Cesar Millan szokott mondani tv-műsorában: a fáradt kutya az igazán boldog kutya. Tegyük boldoggá a kutyát!

Háziállatok a lakásban - cicák
A hosszú szőrű kutyák és cicák rendszeres gondozása ellenére előfordul, hogy marokszám szedhetjük össze az elhullajtott szőrzetet a lakásban. Rátapad a ruhánkra, mintha mágnessel vonzottuk volna oda. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy valaki a családban allergiás a háziállat szőrére, ilyenkor aztán a kisállatnak új otthont kell találni, azaz mennie kell…

A szobatisztaságra szoktatás során készüljünk fel arra, hogy az állatok nem születnek szobatisztának, azaz kezdetben sűrűn kell a kutya- vagy macska piszkot takarítani.

A szabadban eltöltött idő után kedvenceinket ismét beengedve a lakásba előfordulhat, hogy a takarítást újra kell kezdeni, tappancsaikkal összekoszolják a frissen takarított helységeket. Ide tartozik egy költői kérdés:

Ismerik az ázott kutya semmihez sem hasonlítható szagát?

Nem szerettünk volna senkit sem elrémiszteni a háziállat lakásban való tartásától, csupán felhívni néhány dologra a figyelmet ezzel kapcsolatban. Sokan vannak, akik ismerik ezeket a problémákat, mégis rengeteg örömet és boldogságot okoz nekik házikedvencük.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top