Háziasszonyok karácsonya

Ez ünnep!?! – kiáltanak fel sokan egy-egy karácsonyi, vagy húsvéti készülődés közepette, amikor a bevásárlás, takarítás, rendrakás és főzés úgy lemeríti a háziasszonyokat, hogy az ünnepi asztalhoz legszívesebben már oda sem ülnének, csak mennének pihenni, aludni.

A Csibészke magazin gasztronómia rovatában helyet adunk azoknak a tippeknek, melyekkel már jóval az ünnep előtt előkészíthetjük a terepet a karácsonyi sütéshez-főzéshez, kímélve magunkat az ünnepek alatt.

Tipp: karácsonykor ne olyan süteményt készítsünk, ami bonyolult, több munkaművelettel készíthető el! Egyszerű sütemény is lehet finom az ünnepi asztalnál!
Tipp: karácsonykor ne olyan süteményt készítsünk, ami bonyolult, több munkaművelettel készíthető el! Egyszerű sütemény is lehet finom az ünnepi asztalnál!

A bevásárlást akár napokkal előbb is elvégezhetjük, nem kell mindent az utolsó pillanatra hagyni. Ez egy pofon egyszerű tipp, mindenki ismeri, de sokan ennek ellenére az utolsó pillanatokra hagyják a bevásárlást.

A zöldségek (sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé, stb.) jelentős részét konyhakészre pucolva tegyük a mélyhűtőbe! Az ünnepi ebédhez – amikor úgyis időhiányba leszünk – nem kell külön a zöldségek tisztításával bajlódni.

A húst (csirke, pulyka, röfi) is megvásárolhatjuk karácsonyra jóval előtte. Attól függően, hogy mit készítünk belőle, tárolhatjuk szeletelve, vagy egyben is, én a csontos húsból fagyasztás előtt távolítanám el a csontot, így a hús a mikrohullámú sütőben felolvaszthatóvá válik, a csont pedig akár fagyasztott állapotban is mehet a levesbe. Vigyázat, a húst mindig olvasztó fokozaton olvasszuk, vagy sütés előtt egy nappal a fagyasztóból tegyük át a hűtőrészbe.

Ha a halászléhez élő halat, vagy feldolgozatlan halat vásárol a háziasszony, akkor azt is tarthatja fagyasztóban – de csak tisztítás után! A fejet, belsőséget és a gerincet egybe csomagolhatjuk, ez lesz ugyanis a halászlé alapja. A hús legyen külön – beirdalva, ahogy kell – ez a halászlé betétje lesz majd, azaz külön kell tárolni a többitől, hiszen a főzés során később tesszük az ételbe, mint az alapot.

A kenyeret és a péksüteményt is beszerezhetjük jóval az ünnepek előtt! Vannak a félig kész pékáruk, melyeket otthon is készre süthetünk, illetve ha nem akarunk tartósítószerrel készült kenyeret enni, akkor a friss – de már nem meleg! – kenyeret nejlonzacskóba tesszük és berakjuk a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt 15-20 perccel kivesszük a hűtőből és előre forrósított sütőben pár perc alatt átforrósítjuk, amitől friss és ropogós lesz a kenyér!

Utolsó karácsonyi tippünk háziasszonyoknak: vonjuk be a gyerekeket és a párunkat is az előkészületekbe! Senkinek nem esik le a karikagyűrű az újáról, ha porszívóz, bevásárol, vagy rendet rak.

Hogy a háziasszonyoknak is legyen ünnep a karácsony!

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top