Így kerüld el, hogy átverjenek az online vásárlás során

Közelednek az ünnepek, sokan döntenek úgy, hogy inkább otthonukban ülve, az interneten keresztül végzik el a karácsonyi ajándékok beszerzését, minthogy a zsúfolt bevásárlóközpontokban lökdösődjenek egy-egy akciós termék megszerzésének reményében. Az online vásárlás napjainkban egyre biztonságosabb, ám nem teljesen az! Adunk pár használható ötletet, hogy mire figyeljünk az online vásárlás során.

1. Megbízható boltból vásároljunk

Na, ez aztán a jó tanács! – csattannak fel többen is, mert ezt mindenki tudja, de azt már kevésbé, hogy melyik webáruház a megbízható. Egyrészt a nagy, országos hálózattal rendelkező cégeket – amilyenek például a mobiltelefon társaságok – én biztonságosnak tartom egy online vásárlás lebonyolítására.

Ha az interneten számunkra ismeretlen webshopból szeretnénk vásárolni, mindig nézzük át a weboldalon az üzemeltetőre vonatkozó adatokat, illetve a vásárlás lebonyolítását és egyéb, a termékekre vonatkozó  információkat leíró Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF). Ha ilyeneket nem talál a webáruházban – kötelező könnyen hozzáférhetően elhelyezni az oldalon – akkor ne gondolkodjon tovább, keressen egy másik üzletet!

Mire megyünk a cég adataival? Hát leellenőrizhetjük, hogy van-e egyáltalán ilyen cég! Arról, hogy a kereskedő valóban létezik-e, az ingyenesen elérhető  www.e-cegjegyzek.hu kormányzati honlapon kaphatunk információt.

Így kerüld el, hogy átverjenek az online vásárlás során

2. Túl olcsó?

A rendkívül olcsó áruk gyanúsak, bármennyire szimpatikusak is. Ha egy tv általában 200.000,-Ft, de találsz az interneten ugyan olyat 97.999,-Ft-ért is, akkor ott feltehetőleg valami sántít, ekkora különbségek nem lehetnek az egyes boltok között! Természetesen tisztelet a kivételnek, aki szinte nekünk fizet, csak vigyük már el a termékét 🙂

3. Olcsó, jó, de mennyi a szállítási költség?

A rendelés véglegesítése előtt nézzük át pontosan, hogy miért és mennyit fizetünk, mert könnyen előfordulhat, hogy a bolti árnál a webáruházban olcsóbban beszerezhető termék a szállítási és egyéb költségekkel drágább lesz, mint a bevásárló központban. Könyv vásárlása esetén sokszor van olyan, hogy akcióban ingyenes kiszállítást kínálnak, vagy bizonyos értékhatár felett már nem merülnek fel járulékos költségek. Egy ötlet: rendeljen közösen barátaival, rokonaival, hogy ne kelljen külön költségeket fizetni!

4. Fizetési módok – az előrefizetés

Én csak nagyon ritkán fizetek előre, szeretem a kezemben fogni azt a terméket, amiért pénzt adok ki. Előfordulhat olyan webshop, amelyik kedvezményt ad akkor, ha az online vásárlás során az előre fizetést választjuk. Ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy mennyit veszíthetünk ezen az üzleten, ha az előre kifizetett termék sohasem érkezik meg!

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top