Így lesz energia-hatékony fény a lakásban

Az emberi feledékenység kisebb és nagyobb károkat okoz számunkra; a felkapcsolva felejtett lámpák szerencsére a kisebb pazarlások közé tartoznak, de sok kicsi sokra megy – tartja a mondás. Erre a problémára gyors és egyszerű megoldást jelentenek az automatán működő fényforrások.

Nem csak a világítás időtartamán, hanem áramfogyasztásán is spórolhatunk. A hagyományos izzókat cseréljük le fénycsövekre, kompakt csövekre vagy LED alapú világításra! Ezek energiaigénye sok esetben csupán töredéke a hagyományos izzókénak.

Azokban a helyiségekben, ahol nincs szükség erős fényre, használjunk kisebb teljesítményű világító testeket! Amennyiben van rá lehetőségünk, maximalizáljuk a természetes fény felhasználását! Már meglévő lakóingatlanok esetében ez nem mindig egyszerű feladat, de új ingatlan építésekor vagy nagyobb felújításakor érdemes a természetes fény használhatóságára is figyelmet fordítani. Való igaz, hogy a túlzottan nagyméretű üvegablakok gyengítik a lakóépület hőszigetelését, ezért szükséges ezekben a kérdésekben megtalálni az optimális egyensúlyt.

Led fényforrás - korszerű világításA kívánt fényhatás elérésében nagy szerepet játszik a környezet színe. Világos falak és világos bútorzat mellett kisebb fényerővel is elérhetjük a kívánt hatást, míg a sötét tónusú színek még a nagyobb fényerő mellett is árnyasnak tűnhetnek.

Amennyiben alacsonyabb áramfogyasztást szeretnénk elérni, tervezzünk általános és lokális világítási módokat is; ennek köszönhetően csak azokat a fényforrásokat használjuk, amire valóban szükség van. Ha például egy íróasztalnál dolgozunk, egy kellő minőségű asztali vagy irodai lámpa tökéletes fényforrást jelenthet, ilyenkor nincs szükség a szoba egészének megvilágítására. Arról nem is beszélve, hogy az általános fényforrás nagy valószínűséggel nem jelentene tökéletes megvilágítást az asztali munkához.

A háztartás világításának megtervezése előtt érdemes kikérni egy szakember véleményét. Egy szakember hasznos tanácsokkal láthatja el a megrendelőt; padlásokon vagy raktárakban kifejezetten ajánlott a mozgásérzékelővel ellátott világítás kialakítása, hiszen előfordulhat, hogy akár hetekre bekapcsolva felejtjük a világítást. Kültéri világítás tervezésekor hasznos lehet az alkonykapcsoló. Mindezek a kérdések műszaki mérések és tapasztalatok felhasználásával optimalizálhatók; megtalálhatók az igényeknek megfelelő energiatakarékos megoldások.

Általában kevés szó esik a világítással kapcsolatos csatlakozási pontok és vezetékek biztonságtechnikai oldaláról. Rendkívül fontos ezek rendszeres ellenőrzése és a meghibásodott kapcsolati pontok és vezetékek cseréje, ugyanis a túlmelegedés esetén akár tűzeset is előfordulhat.

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top