James Donovan, akinek egy nukleáris világháborút kellett megakadályoznia

James Donovan biztosítási jogászként élte egyszerű mindennapi életét az 1950-es években Brooklynban, amikor a Szovjetunió kilőtt egy U-2-es amerikai kémrepülőgépet és annak pilótáját, bizonyos Francis Gary Powerst fogságba ejtette. James Donovan élete egycsapásra megváltozott, egyik napról a másikra lett a világ egyik legfontosabb embere: kiváló diplomáciai érzékkel meg kellett akadályoznia egy harmadik világháborút.

Az 1950-es években, a hidegháború kezdeti időszakában a feszültség fokozatosan növekedett az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között. Amikor az FBI elfogott egy New Yorkban élő, Rudolf Abel nevű szovjet kémet, az általános félelem össznépi pánikká fokozódott. Abelt azzal vádolták, hogy kódolt üzeneteket küld a Szovjetunióba. Miután a férfi megtagadta a válaszokat az FBI kérdéseire, és semmilyen módon sem volt hajlandó együttműködni, illetve elárulni a hazáját, a szövetségi fegyházba zárták.

A kormánynak szüksége volt egy független védőügyvédre, ezért James Donovant, a brooklyni biztosítási jogászt bízta meg Abel védelmével. A kitűnői tárgyalói képességeiről híres Donovannek azonban, aki korábban a nürnbergi per egyik ügyésze volt, kémügyekben nemigen volt tapasztalata. Azzal, hogy elvállalta az árulót védelmező ügyvéd szerepét, a média és a hatóságok állandó megfigyelésének, közmegvetésnek, sőt súlyos veszélyeknek tette ki magát és a családját.

Donovan mindennek ellenére vállalta Abel védelmét, mert szentül hitt az emberi jogokban és úgy tartotta, hogy minden embert megillet a védelem.

Nem sokkal ezután történt, hogy a Szovjetunió területe fölött lelőttek egy amerikai U-2-es kémrepülőt, és pilótáját, Francis Gary Powerst tízévnyi börtönre, illetve munkaszolgálatra ítélték Oroszországban. A CIA folyamatosan tagadta, hogy hírszerző akciót indított volna, ám eközben tartott tőle, hogy kiszedik Powersből a titkos információkat.
James Donovan szerepében Tom Hanks
Hoffman CIA-ügynök, aki régóta nagyra értékelte Donovant tárgyalótermi szerepléseiért, elérte, hogy a biztosítási ügyvédre bízzák a rendkívül fontos, nemzetbiztonsági küldetést. Donovan útnak indult Berlinbe, hogy tárgyaljon a KGB-vel a túszcseréről. Ottlétekor tudomást szerzett róla, hogy Kelet-Berlinben fogva tartanak egy amerikai diákot, Frederic Pryort, aki megpróbált átkelni a falon. Donovan, noha a CIA szigorúan meghagyta, hogy kizárólag a pilóta esetére koncentráljon, nem volt képes otthagyni a fiút, és elhatározta, hogy Powersszel együtt a diákot is hazaviszi…

Hogy mi lett a különleges küldetés vége, az kiderül A kémek hídja című amerikai filmből. James Donovan brooklyni biztosítási jogász szerepében Tom Hanks, a filmet Steven Spielberg rendezte.

Magyarországi mozibemutató: 2015. november 26.

Forrás: InterCom, filmrakat.hu

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top