Karácsony a gasztronómiában – Anglia

Boxing day – így nevezik az angolok az ajándékozás napját, ami nem december 24-re esik – mint nálunk, Magyarországon – hanem december 25-re. De mit tesznek az angolok karácsonykor az ünnepi asztalra, milyen ételekkel készülnek karácsonyra?

Karácsonyi ételek Angliában

Az angol karácsony fontos része a gesztenye és a gesztenyével töltött pulyka!
Az angol karácsony fontos része a gesztenye és a gesztenyével töltött pulyka!

Mielőtt az ételekre rátérnénk, még egy apró momentum karácsony ünnepéhez: Father Chrismas (Jézuska helyett) Karácsony apó hozza a harisnyába dugott ajándékokat, mint ahogy az Mr. Bean karácsonyi jelenetében, vagy a Télapu című filmben is látható volt.

Az ünnepi asztal

Az angol ünnepi asztalról nem hiányozhat a gesztenyével töltött pulyka, amit általában áfonyamártással kínálnak. A hús felszeletelése a családfő dolga, akinek ezt úgy kell végrehajtania, hogy minden tányérba mindenkinek egyenlően jusson. Kiemelkedő pillanat az angol család életében, amikor a nagyapó átengedi a pulya szeletelését valamelyik fiának.

Ugyancsak jellemző az angol ünnepekre a Christmas pudding, amelybe sokféle aszalt gyümölcsöt, mazsolát, szerecsendiót, citrom- és narancslevet, őrölt mandulát tesznek, de más finomságok mellett jócskán kerül bele brandy (vagy rum) is. A középkor óta az angol karácsonyi hagyományok fontos eleme. Felvert tojásokkal összedolgozzák a hozzávalókat, majd puding formába öntve több órán át vízfürdőben főzik.

Kapcsolódó receptek

Gesztenyével töltött pulyka egyik változata
Christmas puding

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top