Képek: vízjel, logo a fotóinkra – egyszerűen

A képeink jelentős részét közzé tesszük valamelyik közösségi oldalon, vagy más módon. Ott aztán bárki letöltheti, felhasználhatja őket – akár aljas célból is. Ha meg akarjuk védeni képeinket az illetéktelen felhasználástól, vagy csak egyszerűen büszkék vagyunk rájuk, lássuk el őket vízjellel, vagy logóval.

Előkészületek

Ha nincs még a gépünkön, akkor töltsük le az IrfanView programot! Ez az ingyenes, magyar nyelvű képszerkesztő program fogja elvégezni a munka dandárját.

Az IrfanView hivatalos weboldala itt érhető el! Itt van a telepítő készlet, a magyar nyelvi fájl és számtalan kiegészítő csomagja. A program számtalan képmanipulációra alkalmas, windows operációs rendszereken fut, de – pl.: wine segítségével – működésre lehet bírni linux alatt is!

Szöveges vízjel készítése

1. Indítsuk el telepítés után az IrfanView programot, válasszunk ki egy fotót, amire vízjelet szeretnénk tenni: File » Megnyitás.

IrfanView - Szabadsághíd2. A budapesti Szabadság hidat ábrázoló fotónkat látjuk el a következő felirattal:

Szabadság híd – csibeszkemagazin.hu ©

Ehhez válasszuk a menüből a Szerkesztés » Szöveg beszúrása menüpontot! A megjelenő párbeszédablakban írjuk be a szöveget, végezzük el a beállításokat.

Szabadság híd - vízjel hozzáadásaA képen külön kiemeltem (1) a Copyright hozzáadása gombot és a szöveg és hátterének formázására vonatkozó részeket (2). Látható, hogy a színek, az átlátszóság és a betűk variálásával szinte végtelen az elhelyezhető szöveges vízjelek formátumának a száma.

A képen látható beállításokkal az alábbi szöveges vízjelet sikerült alkotni:

Szöveges vízjel a képenSzöveg elhelyezése a fotón kijelölt helyre

Ha azt szeretnénk, hogy a vízjelként használt szövegünk a jobb alsó sarokban jelenjen meg, akkor a szerkesztés megkezdése előtt lenyomva tartott bal egérgombbal jelöljük ki azt a területet, ahová el szeretnénk helyezni információnkat.

Az alábbi képen jobbra és le igazítottam a feliratot és levettem a szöveg átlátszóságot:

Szöveg jobbra lennLogó vagy kép beszúrása vízjelként

Ha nagyon átlátszó a képre helyezett kép (logó), akkor vízjelként, ha kevésbé átlátszó, akkor képre tett logóként funkcionál.

A logó vagy kép beszúrása vízjelként lépései szinte megegyeznek az előbbiekkel, így csak az eltérést ismertetem.

A különbség az, hogy a Szerkesztés » Szöveg beszúrása menüpont helyett a Szerkesztés » Vízjel beszúrása menüpontot kell választanunk, és nem szöveget kell beírni, hanem a gépünkről kell a vízjelként használni kívánt képet előkeresni.

A többi lényeges információ ott van a képen:

Vízjel beszúrásaHasonló cikk: képek átnevezése pofonegyszerűen!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top