Két szavazó a margitszigeti véleménynyilvánító népszavazáson

A Margitsziget három állandó lakosa közül ketten mentek el a véleménynyilvánító népszavazásra, akik elutasították a fővároshoz tartozást.

Kié legyen a Margitsziget?

A Margitszigeten állandó bejelentett lakosként élő három ember közül kettő vett részt a 2013. augusztus 25-én, vasárnap tartott helyi véleménynyilvánító népszavazáson, mindketten elutasították, hogy a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a Margitszigetet – közölte a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense az MTI-vel.

Eredményes és érvényes volt a népszavazás a Margitsziget hovatartozását illetően. A három jogosultból ketten szavaztak. (Kép: Google Map)
Eredményes és érvényes volt a népszavazás a Margitsziget hovatartozását illetően. A három jogosultból ketten szavaztak. (Kép: Google Map)

Gellért Lajos hangsúlyozta, hogy a kerület az önkormányzati törvényből fakadó kötelezettségének tett eleget, amikor kiírta a népszavazást. A voksolás érvényes és eredményes volt, hiszen a szavazók több mint a fele részt vett a szavazáson, és mindkét szavazat azonos tartalmú volt – tette hozzá.

A voksoláson részt vett két lakos a déli órákban adta le szavazatát, a szavazóhelyiség azonban az előírások szerint este hét óráig nyitva volt.

A parlament kormánypárti többsége június 26-án fogadta el másodszorra azt a törvényt, amely a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a Margitszigetet. Az előterjesztő, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azzal indokolta a Margitsziget közvetlen irányításának átadását, hogy az addig a XIII. kerülethez tartozó terület kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, a fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken. A tárcavezető kiemelte: a közvetlen fővárosi irányítással biztosítható, hogy a Margitszigetet érintő fejlesztések szervesen illeszkedjenek a Budapestet érintő nagyszabású koncepciókba.

A jogszabályt június 10-én szavazta meg először az Országgyűlés, Áder János államfő azonban megfontolásra visszaküldte azt. Arra hivatkozott: a jogalkotás során nem teljesült az Európa Tanács önkormányzati chartájában és a jogalkotásról szóló törvény rendelkezéseiben foglalt eljárási kötelezettség. Az egyezmény szerint ugyanis nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül – mutatott rá a köztársasági elnök.

Az alkotmányügyi bizottság június 26-i ülésének vitájában Zöld-Nagy Viktória területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár közölte, hogy az államfői levél után konzultáltak mind a XIII. kerület polgármesterével, mind a főpolgármesterrel.

Ezután a törvényjavaslaton – az előterjesztő, Navracsics Tibor indítványára – annyit változtatott az Országgyűlés, hogy nem június 30-án, hanem a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

A XIII. kerületi képviselő-testület június 27-én úgy döntött, alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz a Margitsziget közvetlen fővárosi irányítására vonatkozó törvény miatt, és kéri az alaptörvény-ellenes rendelkezések megsemmisítését.

(Forrás: MTI)

Scroll to top