Használjuk ki a természet gazdagságát és fogyasszunk minél több nap érlelte, vitaminokkal teli, friss zöldséget, gyümölcsöt, amíg lehet! Cikkünkben a szőlő és az alma mellett talán kevésbé népszerű körte a főszereplő.
A körte egészséges, finom és széleskörűen felhasználható
Régi hagyománya van Magyarországon a körtének és újdonság – akár köret – is készíthető belőle!
Különlegessé tehetjük étrendünket, ha nem csak a főételek mellé, hanem velük együtt kínáljuk a hazai gyümölcsöket. A narancsos kacsa mindenki előtt ismert, de hány háziasszony készített már sertés szűzérmét vajban sült körtével? Az első látásra szokatlan összeállítások kipróbálásakor pompás ízeket fedezhetünk fel a párolt gyümölcsök és a sült húsok együttes aromájából!
Körte alapok
Régi hagyománya van Magyarországon a körtének, már a tihanyi apátság 1055-ös alapító levele emlegeti a körtefát. Körtéből nagyon sok fajta létezik. Az étkezési körte húsa fehér, lédús és kellemesen édeskés. Kellemes illata van, vonzza a méheket, ha kitesszük a kertben az asztalra. A főzni való körtének kemény a húsa, kövesnek is mondják.
Az érett körte rendkívül hamar romlik, ezért gyorsan el kell fogyasztani, vagy hamar feldolgozni. Felhasználhatósága rendkívüli, hiszen tálalhatjuk önmagában,más gyümölcsökkel, vagy tejszínhabbal is. Különösen ajánlott a fogyasztása sajttal, és a gyümölcssaláták alapanyaga is lehet. Készíthetünk belőle befőttet, kompótot, pürét, vagy más édességet is.
A körte fő alkotóelemei
Fehérjéket, szénhidrátot élelmi rostot, káliumot, vasat, foszfort és pektint tartalmaz.
Az egészséges körte
Sóoldó, savtalanító hatása miatt 6-8 napos körtekúra jótékony hatású a reumás, köszvényes és az érelmeszesedésben szenvedő betegek számára. Oldja a vesekő, az epekő és a húgykő kristályokat is. Segíthet az idült székrekedés enyhítésében, rendszeres fogyasztása csökkentheti a vér koleszterinszintjét, mert pektin tartalma igen magas, ezért gátolja a koleszterin és a zsiradékok felszívódását.
De hogy készül a vajban sült körte?
A vajban sült körtét különleges köretként szokták fogyasztani. Először serpenyőben vajat kell hevítünk, majd vékonyra vágott citromhéjjal beletesszük a félbevágott, megtisztított körtét,púpjával felfelé. Lassan sütjük, közben a citromos vajjal locsolgatjuk. Az ínyencek egy-egy szegfűszeget is szúrhatnak a körte púpjába a sütés időtartamára.