Latinovits Zoltán halálának évfordulójára

Latinovits Zoltán színész 1976. június 4-én hunyt el vonatbalesetben. Vajon véget akart vetni az életének, vagy valóban baleset volt? Az egyik legnagyobb színésszel kapcsolatosan 39 évvel a halála után nem ez a legfontosabb kérdés, hanem az, hogy hogyan marad meg emlékezetünkben.

Természetesen napjainkban az a szenzáció, ha Latinovits Zoltán halála körülményeit taglalva kételyeket ébreszt a média. Öngyilkosság volt, vagy tényleg “csak” baleset? A kórházi kezelés során kapott gyógyszerek okozták a a tragédiához vezető figyelmetlenségét, vagy depresszióját? 1976. június 4-én meghalt a színészkirály és ezen már semmi nem változtat…

Ki nevezte el Színészkirálynak? Nagy Lászlónak tulajdonítják sokan a névadást, a költő Gyászom a Színészkirályért című versében meg is emlékezett a nagyszerű színészről, ennek ellenére nem lehet egyértelműen neki tulajdonítani. Találó a korának legnépszerűbb színészét királyként tisztelni, hiszen nem csak színházi- és filmszerepeivel tűnt ki kortársai közül, hanem azzal is, hogy képes volt Ady, Kosztolányi, József Attila, Nagy László, Weöres Sándor költeményeinek új értelmet adni, az embereket a költészet felé fordítani. Mert aki Latinovits Zoltánt hallotta szavalni, az nem fogja elfelejteni.

József Attila – Érzés (Latinovits Zoltán)

Latinovits 1959-ben kezdett filmezni és 1976-ban bekövetkezett haláláig szinte az összes jelentősebb magyar filmben szerepelt, mint például a Szindbád, a A dunai hajós, Az ötödik pecsét, az Egri csillagok, vagy a Kárpáthy Zoltán. A Szinbád című filmet sokan a mai napig a magyar filmművészet egyik legnagyobb teljesítményeként emlegetik, a felejthetetlen mozgóképes látomás Huszárik Zoltán rendező és Latinovits Zoltán közös érdeme.

A Színészkirály Balatonszemesen hunyt el néhány kilométerre attól a helytől, ahol József Attila tragédiája is bekövetkezett. A késő délutáni sétája alkalmával a megérkező személyvonat kerekei halálra gázolták. Halálát sokan  szenzációhajhász cikkekhez használták, talán ezért is bukkan fel évről évre egy-egy kételkedő írás.

Nyugodjék békében Latinovits Zoltán, a Színészkirály!

{adinserter 16}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top