Még hátra van a tanévzáró, de már készülhetünk a nyárra

Jön a nyár, közeleg a tanévzáró, lankad a figyelemCélegyenesbe érkezett a 2014/2015-ös tanév, már csak egy hét van hátra belőle és a tanévzáró után majd 1 millió 267 ezer diák számára megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció. A nebulók az idei nyáron is számos program, táborlehetőség közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltéséhez, az árak a tavalyihoz képest nem emelkedtek.

Az idei, 181 napból álló tanév hivatalosan június 15-ig, hétfőig tart, de több iskolában a pedagógusok ezen napon már csak sportprogramokat és egyéb foglalkozásokat tartanak, majd jöhet a hivatalos iskolai tanévzáró.

Az általános iskolákban 760 ezer, a szakiskolákban 106 ezer, a speciális szakiskolában 8200, a gimnáziumokban 188 ezer, a szakközépiskolákban 205 ezer tanuló számára ér véget a tanév.

A diákok a nyaralás mellett az idén is számos tábor, programlehetőség közül válogathatnak.

Az egyik táboroztatással foglalkozó portál adatai szerint egy egyhetes átlagos napközis tábor ára 18-20 ezer forint, a szintén egyhetes, átlagos “ottalvós” táborért pedig 30-35 ezer forintot kell fizetni.

Tóth Béla, a portál képviseletében korábban elmondta: tavaly óta nem emelkedtek a táboroztatás költségei.

A regiszterükben mintegy 160 tábor 524 turnusa szerepel, és nagy az eltérés az árakban, attól függően, hogy hol van és milyen programot kínál a tábor – ismertette. Példaként említette meg, hogy rúdtáncos, makettes, katonai, paleo- és lövésztábort is hirdetnek a gyerekeknek. Az árak nagy szórást mutatnak: a napközis táborok esetében 8 ezer és 80 ezer forint között van az egyhetes turnusok ára, ugyanezért “ottalvós” változatban 12 ezer és 180 ezer forint közötti összeget kérnek.

Hozzátette: a táborok egyre népszerűbbek, a szülők ugyanis mindinkább felismerik, hogy azok nemcsak felügyeleti funkciót töltenek be, hanem komoly szocializációs hatásuk van. Ennek megfelelően 80-90 százalékos telítettséggel üzemelnek a nyári táborok – mondta.

Sok diák munkát vállal a szünidő alatt. Az egyszerűbb irodai munkák mellett a nyári fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a vakáció idején a fiatalok, akiknek a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) szakemberei azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint iskolaszövetkezeten keresztül vállaljanak munkát.

Nyelvismerettel, szakmai tudással a legkönnyebb elhelyezkedni, és többnyire az ilyen elvárásokat támasztó munkákért kínálják a legjobb fizetéseket.

A tanévzáró után csak annyit kell a sulira gondolni, hogy az új tanév 2016. szeptember 1-én, kedden kezdődik.

Forrás: MTI 2015.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top