Méhnyakrák megelőző ingyenes védőoltás

A méhnyakrák megelőző ingyenes védőoltás a 12 éven felüli 7. osztályos tanuló leányok részére akkor adható, ha a szülő írásban nyilatkozik arról, hogy kéri-e a védőoltást lánya számára, vagy sem.

A kormány döntése alapján 2014. szeptembertől az állam ingyenesen biztosít a méhnyakrák kialakulásáért felelős Humán Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltást a 12 éven felüli 7. osztályos tanuló leányok részére. Az első oltásokra 2014. októberben kerül sor, ezért a nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 15-ig kell visszajuttatni az oktatási intézménybe.

A nyilatkozat az ÁNTSZ honlapjáról letölthető!

A HPV-vírusnak több mint száz törzse ismert, egy részük szemölcsöket okoz, de vannak úgynevezett rákkeltő típusok is, melyek többek között a méhnyakrák kialakulásáért felelősek. Ilyen a 16-os és a 18-as típus, melyek a leggyakoribb rákkeltő típusok – ezek együttesen a méhnyakrákos esetek 70 százalékáért felelősek. Ezen típusok ellen véd az önkéntesen és térítésmentesen igénybe vehető védőoltás, gyári nevén Cervarix.

A nőket veszélyeztető daganatos megbetegedés megelőzésének egyik hatásos módszere a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat!

A méhnyakrákszűrésről itt olvashatnak.

A védettség kialakításához 12-14 éves leányok esetében két oltás elegendő, melyet 6 hónapos időközzel (október és április) kapnak. A védőoltást kizárólag az iskolaorvosi hálózaton keresztül lehet/kell igényelni és az iskolaorvos fogja beadni kampányoltás keretében.

Védőoltással a méhnyakrák ellen
Védőoltással a méhnyakrák ellen

2014. szeptemberében az iskolavédőnő tájékoztató anyagot és egy nyilatkozatot fog a jogosultak szülei/gondviselői részére eljuttatni. Az első oltásokra 2014. októberben kerül sor, ezért a nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 15-ig kell visszajuttatni az oktatási intézménybe. A felmerülő kérdésekkel kapcsolatban az iskola egészségügyi szolgálatok, a járási és a megyei népegészségügyi intézet tudnak felvilágosítást adni, illetve az alábbi linkeken lehet tájékozódni.

Forrás: ÁNTSZ

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top