Mellrák kiújjulás ellen is jó az aszpirin?

Olyan gyógyszer nincs, ami minden betegség ellen jó, de olyan van, ami az ismert hatásain túl más betegségeknél is hatékonyan alkalmazható. Kutatók szerint az aszpirin csökkenti a bél- és a gyomorrák kialakulásának kockázatát, továbbá segíthet a túlsúlyos mellrákos betegeken is!

aszpirin - mellrák elleni csodaszer?

Csodaszer az otthoni gyógyszeres fiókban?

A nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő gyógyszerekről kimutatták, hogy szignifikánsan csökkentik a korábbi betegek körében a mellrák kiújulásának arányát. A mostani vizsgálat keretében a kutatók 440 mellrákos páciens orvosi feljegyzéseit vették szemügyre és összehasonlították azok eredményeit, akik szedtek ilyen gyógyszereket azokéval, akik nem – írja a Fox News.

A mellrákos betegek kezelésének tapasztalatai

Az előzetes eredmények azt mutatták, hogy azoknál a posztmenupauzális nőknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak és a kezelés részeként hormonterápiát kaptak, s emellett nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedtek, 50 százalékkal csökkent a súlyos melldaganat kiújulásának kockázata két évvel a diagnózist követően. Biztos, hosszabb távú eredmények érdekében a későbbiekben újra megvizsgálják az érintetteket.

A mostani kutatás keretében azért a túlsúllyal küzdőket vették górcső alá, mert ők rosszabb prognózis elé néznek diagnosztizálásukkor, mint normál súlyú kortársaik. Náluk ugyanis általában a mellrák egy agresszívabb fajtája jelentkezik és kevésbé is reagál szervezetük a kezelésekre. Ezért a szakemberek szerint a túlsúlyos, posztmenupauzális nők számára a naponta szedett alacsony dózisú aszpirin jótékony egészségügyi hatással lehet.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó írásunk: Mellrák felismerésének új módszere

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top