Óvodás lesz a gyermek

Amikor óvodás lesz a gyermek, a kezdeti időszak –  a beszoktatás időszaka – nem kis terhet ró a gyermekre, a szülőre, és az óvodapedagógusra egyaránt. Röviden összegyűjtöttük mi vár a gyermekre az óvodába lépéskor és mit tehetnek a szülők annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az óvodai beszoktatás.

Óvodai beszoktatás - nem kis feladat
Üres óvoda – hamarosan gyerekzsivajtól lesz hangos

Az óvodai beszoktatás kulcsszava: türelem

Könnyebb helyzetben vannak azok a gyermekek, akik bölcsődéből érkeznek egy új közösségbe, mint azok, akik három évi intenzív anya-gyermek kapcsolatból találják magukat egyik napról a másikra egy új, sokkal nagyobb közösségbe. Az óvoda az otthon legjobban nevelt gyermeknek is megrázkódtatás és idő kell, amíg a gyermek ezt feldolgozza. Ez egy természetes jelenség, hiszen az lenne a furcsa, ha az a 3 éves gyermek, aki otthonában eddig csak alkalomszerűen találkozott  hasonló korú társaival, minden zökkenő nélkül szokná meg az óvodát! Igenis természetes dolog az első napok, hetek visszatérő sírása!

A felnőtteknek is idő kell egy egy jelentősebb változás feldolgozásához: új iskola, új munkahely, új csapattársak megismerése, elfogadása és önmagunk elfogadtatása felnőttkorban sem megy simán, pedig előzőleg már szereztünk tapasztalatokat arról, milyen iskolába járni, milyen munkahelyen dolgozni, vagy csapatban játszani.

Síró gyermekA gyermeknek viszont semmilyen óvodai tapasztalata sincs! Milyen az, amikor 20-30 társával kell osztoznia a játékokon, az óvónő figyelmén és szeretetén. Hagyjanak tehát időt a gyereknek, Ne szidják se őt, se önmagukat ne vádolják, ha az első hetekben mindennapos a reggeli cirkusz: “Nem akarok óvodába menni!”

Az óvodai beszoktatás első napjaiban még a legnyugodtabb gyermek is furcsa dolgokat produkálhat. Akad,aki egyetlen falatot sem hajlandó enni, van aki nem akar aludni, pedig otthon jó evő és jó alvó volt!

Mit tehet a szülő?

A család minden tagja – nem csak a szülők – próbálják meg a gyermeket a lehető legtöbb módon biztosítani arról, hogy továbbra is nagyon szeretik őt. Ennek természetesen nem az a módja, hogy egy halom haszontalan ajándékkal próbálják a gyereket csillapítani!

Mindenkinek sok a dolga, de a szülőknek mindig legyen ideje, amit kizárólag a gyermekkel töltenek. Hogy ez fél óra, vagy egy óra legyen? Minél hosszabb időszakban éreztetik vele, hogy csak és kizárólag ő a fontos, annál jobb.

Ha van idő az óvodakezdésig, az óvodai beszoktatás előtt beszélgessenek a gyerekkel arról mennyi újdonággal fog találkozni az oviban. Semmi esetre se fenyegessék a gyereket az óvodával: “Majd meglátod mit kapsz az óvónénitől, ha ott sem rakod össze a játékaidat!”

Ha gyermek a szabályokat képes odahaza nyugodtan elfogadni és betartani, akkor az óvodában sem lesz vele különösebb probléma.

Ötlete van, nem így gondolja, vagy más a tapasztalata? Ossza meg velünk a hozzászólásokban!

Forrás: G.Gy-né, Sopron

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top