Mi is az az e-útdíj?

Az e-útdíjat 2013 nyarán vezették be Magyarországon, amely szerencsére a személygépjárműveket nem érinti. Kizárólag a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek részére vált díjkötelessé a főútvonalak nagy része. Az ezt megelőzően D2, D3, D4 kategóriába sorolt járművek átkerültek az elektronikus útdíj fizetési rendszerbe.

A megyei térképek az adott megye közigazgatási határán belül lévő gyorsforgalmi úthálózatot jelölik, piros vonallal jelezve a fizetős gyorsforgalmi utakat, míg az ingyen használható utakat zölden jelzik.

A térképeken jelölve vannak az adott megye közigazgatási határán belüli gyorsforgalmi úti csomópontok is, a megye határához legközelebb fekvő csomópont pedig külön jelölve van.

Az egyes megyék gyorsforgalmi úthálózatát a használatra jogosító matricával lehet használni, melyek a szomszéd megye legelső lehajtójáig érvényesek. Tovább haladni pedig a következő megyére érvényes matricával lehet, vagy a teljes úthálózat egészére kiterjedő matrica birtokában vagyunk erre jogosultak.

A matricák a fizetés tekintetében lehetnek heti, havi vagy évesek. A heti e-matrica igazából 10 napos. Megváltása napjától érvényes az ezt követő 9 napig.

A havi matricák esetében a vásárló határozza meg a kezdőnapot, érvényessége a következő hónap ugyanezen napjáig érvényes.

Az éves matrica a tárgy év első napjától az utolsó napig érvényes.

A 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek részére vált díjkötelessé a főútvonalak nagy része

Az e-útdíj összege arányos a fizetős úton megtett távolsággal, és tartalmazza az általános forgalmi adót is egyben. Az e-útdíjat a fizetős útszakaszok használatáért elektronikus úton fizeti meg az arra kötelezett.

Útdíjköteles minden olyan út, amit a miniszter által megjelölt kategóriába sorolt gépjárművek kizárólagosan a meghatározott útdíj megfizetése mellett jogosultak használni.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

A vidéki doktor 21. évad 2. rész tartalma

A vidéki doktor Német tévéfilmsorozat
Osterloh professzor császármetszést végez, ezzel megmenti Maren és kislánya életét. Louisa egészségesen jön a világra. Dr. Jan Bergmann, az újdonsült apa...
Tovább

Jóban Rosszban sorozat 3309. rész tartalma

Jóban Rosszban televíziós sorozat
Konrád alkudozik Rudasékkal, hogy megmentse Alizt és magát. Konrádék megmenekülnek, de az új gengsztereken nem sikerül fogást találni. Kardos és Dóra
Tovább

A betolakodó 1. évad 26. rész tartalma

A betolakodó sorozat
Junior elhatározza, hogy megszökik Tanjával, csakhogy Tanja is megtudja a szörnyű igazságot. Maricruz kolostorba akar vonulni, nehogy Aldon áll...
Tovább

Vélemény, hozzászólás?